Húsba vágó: duplájára drágult a virsli 2010 óta

2010-ben még csak 1010 forint volt a szilveszterkor (is) előszeretettel fogyasztott virsli átlagára.
Cservenák Zoltán

2021. december 31. 14:20

Húsba vágó: duplájára drágult a virsli 2010 óta

Az év végi, szokásos akciókat nem számítva, 2010-hez képest kétszer annyiba kerül a magyarok egyik legkeresettebb étele. A sertés virsli átlagára 11 évvel ezelőtt 1010 forint volt, 2021 novemberében viszont már 2120 forintra nőtt.

 

Ez 110 százalékos drágulást jelent, tehát több mint a duplájára drágult egy kilónyi a népszerű húskészítményből.

 

 

Mielőtt tudatlansággal vádolnának bennünket, természetesen tudjuk, hogy a virsli nem csupán húsból készül. A 2017. augusztus 1-étől hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szerint:

 

„A virsli legfeljebb 26 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füstízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék.”

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint tavaly 13 százalékkal többet, összesen 5,5 milliárd forintot költöttünk virslire, szilveszterkor jellemzően a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés volt a legkeresettebb. 2020 ban több mint 4 ezer tonna volt a decemberi forgalom. A piacot 57 százalékkal a sertésvirsli uralja, a baromfi 22 százalék, és a pulyka 19 százalékos részesedése mellett.

 

A NAK szerint a magyarországi virslifogyasztás 20 százaléka szilveszterhez kötődik.

 

Frankfurtert egy Johann Georg Lahner nevű bécsi hentes készített először 1805. október 15-én. Kétféle húsból, marha és disznóhúsból egy masszát kevert össze. A kétféle darált húsból készített masszához aztán sót, fűszereket kevert és meghatározott mennyiségű vizet adott. Az így megalkotott krémes jellegű pasztát kézi töltővel juhbélbe töltötte, majd enyhén megfüstölte. Ezután a Majna partjáról indult világhódító útjára a báránybélbe töltött, előzőleg megfőzött és pépesített húsrudacska, amit a magyar nyelv virsli (würstchen), viszont Észak-Amerikában, de még Bécsben is, gyakran csak frankfurter néven ismer

 

– írja a Wikipédia.

 

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)