Hulladékból hulladék, de micsoda különbség! – ártalmatlanított fertőzésveszélyes anyagok kezelése a szegedi egyetemen

Megkétszerezte kapacitását a SZOTE Szolgálgató Kft. a fertőzésveszélyes hulladék ártalmatlanításában egy 140 milliós eszközbeszerzésnek köszönhetően. Erre szükséges is volt, és üzletnek sem rossz.
Bod Péter

2023. február 02. 16:26

Hulladékból hulladék, de micsoda különbség! – ártalmatlanított fertőzésveszélyes anyagok kezelése a szegedi egyetemen

Kicsi, mégis jelentős esemény a mai – fogalmazott Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a SZOTE Szolgáltató Kft. telephelyén rendezett ünnepségen, ahol átadták azt a nemrégiben vásárolt berendezést, amellyel kórházi fertőzésveszélyes hulladékot ártalmatlanítanak.

 

Az egyetem 140 millió forintért vásárolta meg a Clave 1000 nevű berendezést, amely előbb ledarálja, majd 138 fokra hevíti és 3,6 bar nyomású gőzzel fertőtleníti a ledarált hulladékot, amit ezt követően hűtenek. Végeredményben közönséges kommunális hulladék jön létre, amely így már a hulladéklerakóba szállítható – kapott betekintést a most üzembe állított berendezésről az átadó ünnepség közönsége. 

 

Cégünk 1998 óta foglalkozik kórházi fertőzésveszélyes hulladék ártalmatlanításával, és a most üzembeállított berendezéssel megkétszereztünk kapacitásunkat olyan nagyságúra, ami már országos viszonylatban is jelentős  – fogalmazott Géró Csaba, SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezetője. 

 

 

Ennek kapcsán jelezte Fendler Judit, hogy külső megrendelők hulladékainak ártalmatlanítása is folyik az egyetemi tulajdonban lévő cégnél. Így a mostani beruházási költség viszonylag gyorsan megtérül. Ide kapcsolódó jó hír, hogy a közeljövőben több energiahatékonysági beruházást terveznek a SZOTE Szolgáltató Kft-nél, így csökkentve saját költségeiket.

 

Az elmúlt öt évben több dél-alföldi állami és magánegészségügyi intézmény küldi ártalmatlanításra fertőzésveszélyes kórházi hulladékát Szegedre a SZOTE Szolgáltató Kft-hez. Mások mellett maszkok, gumikesztyűk, védőfelszerelések, kötszerek ártalmatlanítása zajlik a cégnél. 

 

Az eseményre készített sajtóanyagban szó esik arról, hogy a jövőben tovább bővíthetik a veszélyes hulladék feldolgozókapacitást az egyetemi cégnél.