Hotelben is megszállhatnak ezentúl az Erzsébet-liget rovarjai

Ha kipusztulnának a méhek, azt mindössze három évvel élhetnék túl az emberek, mert nem volna, ami beporozza fákat, növényeket és élelem nélkül maradnánk. Ezért is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ezeknek a hasznos rovaroknak az életterét ne pusztítsuk el, sőt, inkább segítsük az életben maradásukat. Pénteken délelőtt az Erzsébet-ligetben a Csemete Egyesület avatott új rovarhotelt, ahol a liget méhei is otthonra találhatnak a jövőben.
Rafai Gábor

2022. május 20. 16:17

Hotelben is
megszállhatnak ezentúl az Erzsébet-liget rovarjai

– Azért kell rovarhoteleket és méhlegelőket telepítünk, mert a természetben az éghajlatváltozás miatt egyre jobban visszaszorulnak a zöld területek és ezért nagymértékben pusztulnak a rovarok is. Ezt folyamatot megállítandó helyezünk ki Szegeden is ilyen rovarhoteleket. Ezekben a szerkezetekben nemcsak az a jó, hogy a rovarok menedéket találnak benne, hanem az is, hogy olyan társulások jönnek létre, amelyben az egyik rovar esetleg elpusztítja, megeszi a másikat, és így helyreáll a biológiai egyensúly – mondta a ligetben Puczkó Éva, az új rovarhotel felállítását követően.

 

A Csemete Egyesület társelnöke beszélt arról is, hogy Szegeden általános iskolákban, óvodákban, parkokban és strandokon is találhatók már ilyen hotelek, amit az egyesület a Zöld Forrás pályázat támogatásával tudott kihelyezni.

 

– Fontos, hogy ezeket a rovarhoteleket nagyon gondosan tervezzük meg és állítsuk össze, hogy minden rovar igényét ki tudjuk elégíteni. Ezért kerülhet bele toboz, szalma, kisebb faágak, nád és dióhéjdarabok is, hogy minden beleköltöző bogár megtalálja a saját életterét.

 

Előre persze nagyon nehéz megjósolni, milyen bogarak fognak majd beköltözni egy-egy ilyen házikóba.

 

Az újszegedi ligetben elsősorban a darazsakra és a méhekre számítanak, de élhetnek itt poloskák, ászkarákok, és sok egyéb faj is – azokat is várja a rovarhotel.

 

Mihálik Edvin, a Zöld Város Programért felelős tanácsnok pénteken délelőtt a helyszínen, az újszegedi ligetben, az egykori Vigadó helyén felállított rovarhotel mellett elmondta, ilyen szerkezetek már korábban is felállítottak a városban a Csemete segítségével.

 

 

– Nagyon ügyelünk arra, hogy Szeged belterületén is hagyjunk megfelelő nagyságú zöld, füves életteret a rovaroknak és egyéb állatoknak élőhelyül. De is fontos, hogy otthon, a kertünkben, vagy az erkélyünkön is tegyünk azért, hogy minél több rovar megmaradjon és minél jobban tudjuk szolgálni a biodiverzitást, az élőlények sokszínűségét. Tudni kell, a haszonnövények nyolcvan százalékát a méhek porozzák be, ha tömegesen elpusztulnak a klímaváltozás miatt, akkor nagy bajban lesz az emberiség.

 

Öt éve ünnepeljük a méhek világnapját

 

A méhek világnapja május 20. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2017. decemberi közgyűlésén fogadta el a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovéniai beadványt. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került a naptárakba. 

 

Azért ekkor ünnepeljük ezeket a hasznos rovarokat, mert 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja. 

 

Ezt ünnepelték pénteken délelőtt Újszegeden egy újabb rovarhotel felállításával.

Címlapon

mutasd mind