Hosszú kígyót videóztak a szegedi Mátyás téren! A Facebookon terjedő videón egy vízisikló látható, ami teljesen ártalmatlan, védett élőlény: ha látja, ne bántsa, hagyja békében élni! (frissítve)

Mindenki nyugodjon le, nincs itt semmi félnivaló!
Kovács M. Norbert

2022. május 13. 13:15

Hosszú kígyót videóztak a szegedi Mátyás téren! A Facebookon terjedő videón egy vízisikló látható, ami teljesen ártalmatlan, védett élőlény: ha látja, ne bántsa, hagyja békében élni! (frissítve)

Tegnap felkerült az egyik népszerű szegedi Facebook-csoportba egy videó egy kígyóról, ami a feltöltője szerint a Mátyás téren készült. Azért szerinte, mert pusztán a videóból nem derül ki, hogy valóban ott, egyáltalán Szegeden, vagy bárhol máshol a világon készült a felvétel. Ennek ellenére a videó pillanatok alatt számtalan megosztást kapott és sokan szóltak hozzá, találgatták, hogy vajon mi lehet az élőlény, és hogy veszélyes lehet-e például a téren gyakran játszó gyerekekre, szüleikre, kutyákra, macskákra, bárkire.

 

A videót megmutattuk Endrédi Lajosnak, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetőjének, aki a Szeged.hu-nak elmondta: 

 

a videóban látottak alapján valóban egy kígyó látható a felvételen, hiszen a siklók is kígyók, és egész pontosan egy vízisikló az, amelyik a fűben tekereg a videóban.  

 

A szakember szerint 

 

a vízisikló teljesen ártalmatlan élőlény, tehát senkit sem bánt, nem kell tőle félni, ami viszont nem jelenti azt, hogy megfogni, simogatni, vagy bármi mást csinálni vele okos dolog lenne. 

 

Míg ez ugyanis egy embernek érdekes lehet, a siklónak biztosan nem kellemes, sőt, kifejezetten kellemetlen élmény. Továbbá érdemes tudni, hogy védett állatról van szó, így már csak ezért sem tanácsos piszkálni.

 

Egyetlen dolgot lehet és kell is csinálni, ha összetalálkozunk vele a Mátyás téren vagy környékén: hagyni kell neki békében élni az életét!

 

Frissítés, 12:44

 

Cikkünk megjelenését követően elértük a videó készítőjét is, aki a kígyóval való nagy találkozásáról a következőket írta:

 

„Ott haladtam el a Lime Rollerrel (siettem), amikor a kígyó épp az úttesten volt, megvártam amíg áthalad, próbáltam megvédeni az ott haladó kocsiktól... majd a fűben folytatta útját... Aztán egy csatornában el is tűnt... A videót azért posztoltam ki, hogy vigyázzanak a hüllőre, meg persze a gyerekekre is, mert ők a kíváncsiak leginkább, és jobb ha senki se sérül (kígyó se). Nem pont a Mátyás téren volt, hanem a Szent Ferenc utca / Oltvány utca sarkán.”