Horizon Europe-pénzek: hét pályázatban volt érdekelt Szeged

A hivatalos adatigénylés lassúsága miatt magunk igyekeztünk utána járni, hogy a napokban felfüggesztett uniós a kutatásokra és fejlesztésekre összpontosító Horizon Europe pályázataira Szegedről kik pályáztak.
Bod Péter

2023. január 19. 11:10

Horizon Europe-pénzek: hét pályázatban volt érdekelt Szeged

A közvetlenül Brüsszelnek benyújtandó pályázatok kategóriájába tartozik a Horizon Europe, és azok elbírálása is uniós szinten zajlik, ami szinte minimálisra csökkenti azok értékelésével kapcsolatos visszaéléseket. 

 

A pályázat azért került most az érdeklődés homlokterébe, mert egy nemrégiben hozott döntésével az Európai Bizottság (EB) kizárta a pályázók köréből az alapítványi fenntartásban lévő magyarországi egyetemeket. Arra hivatkozva tette ezt meg az EB, hogy értékelése szerint az egyetemek vezetőtestületeiben, vagyis azok kuratóriumaiban tömegével találhatóak meg „kormányközeli tagok”.

 

A pályázat magyarországi honlapjának tájékoztatójában szerepel, hogy „a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt.”

 

Ez egyben magyarázatot ad arra is, hogy nem kizárólag tudományos témájú, kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos pályázatok nyújthatók be a Horizon Europe-ra, és ezt támasztja alá a szegedi nyertesek névsora is.

 

Az Európai Bizottság honlapján a Horizon Europe 2014 és 2020 közötti  pályázati nyerteseinek felsorolásában az szerepel, hogy támogatást hét szegedi pályázat nyert

 

Így: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT), a Szegedi Szakképzési Centrum, a Szegedi Távfűtő Kft., a Szegedi Tisza Squash Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az általunk megtalált uniós honlap nem részletezi a pályázatokat, azokból nem derül ki sem a pályázatok címe, és egyértelműen az sem, hogy mekkora nagyságrendű vissza nem térítendő összeget nyertek az érintettek a Horizon Europe pályázatain.

 

Kézenfekvő megállapítás a szegedi lista kapcsán, hogy a felsoroltak közül csak egy köthető az egyetemhez, a fennmaradó másik hat nem. 

 

A Horizon Europe pályázati keretösszege a most futó költségvetési ciklusban (2021-2027) 95,5 milliárd euró, ami felfoghatatlanul nagy pénz. Még azzal a megszorítással is, hogy ezen huszonhét tagállam osztozik hét év alatt.

 

Magyarország utolsó rendelkezésre álló, 2021-es GDP-je 153 milliárd euró volt. A két szám kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a 95,5 milliárd euró pályázati keretösszeg, míg a 153 milliárd euró bruttó hazai termék (GDP) mutatószáma. 

Címlapon

mutasd mind