Horgas Ádám elkészült Hitchcock krimijének paródiájával, de egyelőre csak házi főpróbát tartottak a színészek a járvány miatt

A padlás című musical után a héten befejezték a színházban a John Buchan regénye alapján készült Alfred Hitchcock krimi, a 39 lépcsőfok próbáit. Egy hónap alatt ez már a második darab, aminek főpróbáját zárt ajtók mögött tartották meg a járvány miatt.

2020. december 22. 16:38

Horgas Ádám elkészült Hitchcock krimijének paródiájával, de egyelőre csak házi főpróbát tartottak a színészek a járvány miatt

Az eredeti évadtervben nem is szerepelt az Alfred Hitchcock krimi, amelyből 2005-ben Patrick Barlow írt színdarabot, ami a londoni bemutató zajos sikere után az egész világot bejárta.

A műsorváltozást a járvány helyzet indokolta, az új darab a Chicagót váltotta volna ki, amit eredetileg december 18-án szerettek volna bemutatni.

– A világon a legtöbbet játszott musical, a Chicago olyan nagy ívű, sokszereplős zenés produkció lett volna, amit csak úgy érdemes színpadra állítani, ha teltházak előtt lehet játszani. Ez pedig most a járvány miatt nem volt lehetséges, ezért elhalasztottuk a bemutatót és új darabot kerestünk helyette – mondta a próbák kezdetén Barnák László főigazgató.

A darab igen, de a rendező személye nem változott, a krimi-vígjátékot is Horgas Ádám állította színpadra, aki szerint egy gyorsreagálású előadást sikerült alkotniuk.

Az előadás érdekessége, hogy az eredeti történetet négy szereplő játssza. Csak a főszereplőt, Richard Hannay-t alakító színész játszik egy szerepet, a női szerepet alakító színész négy egymástól teljesen eltérő karaktert jelenít meg, míg a többi huszonhat szerepet a két bohóc figura alakítja.

A szegedi előadás igazi filmes paródiának ígérkezik. Többek között lassított akciójelenetekkel és folyamatos háttérvetítéssel tették izgalmassá az egyébként minimális díszlet között játszódó történetet.

A kétrészes krimi-vígjátékban Richard Hannay középkorú, jól szituált, jó megjelenésű agglegény meglehetős unalomban éli szürke hétköznapjait Londonban, amíg egy napon véletlenül össze nem találkozik egy feltűnően csinos fiatal nővel, és hirtelen egy irtózatos bűnügy kellős közepén nem találja magát. Kezdődik a menekülés szárazon és vízen, ügynökök és szörnyek között, miközben az is rejtély, hogy egyáltalán bízhat-e a szerelmében az ártatlanul üldözött főhős.

A próbák kezdetén, október végén úgy terveztek az alkotók, hogy december 18-én tartják meg a bemutatót, amit a járvány ismét keresztülhúzott.

Az már biztos, hogy az új darabot csak jövőre láthatja majd a közönség.

Szereplők

 • Richard Hannay: Medveczky Balázs / Krausz Gergő
 • Női szerepek: Ágoston Katalin / Csorba Kata
 • Bohóc 1: Borovics Tamás / Gömöri Krisztián
 • Bohóc 2: Barnák László / Rétfalvi Tamás

Alkotók

 • Díszlet: Horgas Péter
 • Jelmez: Bujdosó Nóra
 • Zene, videó, koreográfia: Horgas Ádám
 • Súgó: Almási Gyöngyi
 • Ügyelő: Hajdú Róbert
 • Rendezőasszisztens: Horváth Bettina
 • Rendező: Horgas Ádám

rag