Horgas Ádám az évad végén távozik a Szegedi Nemzeti Színháztól, de sikerdarabjai egyelőre itt maradnak

Négy sikeres évad után távozik a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, Horgas Ádám. Az évadot még végig viszi, de a következő szezonra már nem köt szerződést. Tudomásunk szerint egyelőre nem szerződik másik színházhoz sem, visszatér a szegedi évek előtti szabadúszó életéhez. Kerestük a főrendezőt, aki elhárította érdeklődésünket.
Rafai Gábor

2022. március 07. 12:51

Horgas Ádám az évad végén távozik a
Szegedi Nemzeti Színháztól, de sikerdarabjai egyelőre itt maradnak

Horgas Ádám 2018-ban Barnák László főigazgatóval közösen jelentkezett a szegedi színház vezetésére. Pályázatuk egyik legfontosabb pontja az volt, hogy a korábbi 64 százalékos nézettséget öt év alatt 80-ra emelik. Két évad után a kisszínház nézettsége 95, a nagyszínházé pedig 80 százalékos lett. Budapestről is egyre többen eljöttek egy-egy sikerdarabot megnézni, a telt házas előadásokra sokszor nem volt könnyű jegyet váltani. A sikerszériát átmenetileg csak a járvány tudta megtörni. 

 

A Szegedi Nemzeti Színház az elmúlt négy évben az ország egyik legnézettebb színháza lett, ahová olyan, országosan is kiemelkedő rendezőket sikerült meghívni, mint Alföldi Róbert, Méhes László, Szikszai Rémusz, Benkó Bence és Fábián Péter, Keresztes Attila, vagy Peller Károly.

 

Horgas Ádám nevéhez pedig olyan telt házas produkciók fűződnek, mint a Szentivánéji álom, aminek rendezésével még 2018-ban debütált Szegeden. A darabot a nézők és a szakma is kiválóra értékelte. Nagy sikerrel állította színpadra Daniel Keyes Virágot Algernonnak című színművét, és Hitchcock klasszikus filmjének színpadi változatát, a 39 lépcsőfokot. Az 1984 című rendezése máig az ország minden pontjáról vonzza a közönséget. Februárban pedig első önálló színművét, az Én vagyok én, te vagy te interaktív monodrámáját is bemutatta a színház a szerző rendezésében.

 

A sikerszéria ellenére mégis úgy döntött, a jövő évadtól lemond a tagozatvezetésről, pontosabban nem újítja meg szerződését a színházzal, de az idei évadot még végig viszi.

 

A távozás híre az év elején egyszer már felröppent, de akkor mindenki cáfolta, hogy a jövő évadban már nem Horgas vezeti a prózai tagozatot. Ehhez képest most váratlanul mégis bejelentette, vége a közös munkának.

 

– Ez egy hosszabb folyamat eredménye. Számomra nagyon fájdalmas, mert egy szerelem végét jelenti. A vezetőségben értékrendbeli- és nézetkülönbségek jelentkeztek, és ez már akadályozta a hatékony munkát. Szerencsére ezeket sikerült békésen átbeszélni. Imádom a társulatot, a legjobbakat kívánom nekik és azt remélem, hogy a távozásom elősegíti azt a progresszív irányt, amit négy éve elkezdtünk 

 

– nyilatkozta távozásának okairól a főrendező a Közönség.hu művészeti portálnak. 

 

Az interjúban Horgas Ádám arról is beszélt, nem kapott felkérést máshová, nem csábították el és nem ez a távozásának oka. Úgy nyilatkozott, hogy számára másodlagossá válik az egzisztenciális kérdés, ha csorbítva érzi az alkotói szabadságát. 

„Ezek a helyzetek megbetegítenek. Ilyenkor nem kell új ajánlat ahhoz, hogy odébbálljak” – mondta.

 

Saját jövőjéről úgy nyilatkozott, hogy megpróbálja újraépíteni a Szeged előtti szabadúszó életét, mostanában pedig színészbarát darabokat ír, mint például a legutóbbi bemutatója az Én vagyok én, te vagy te. Szemenyei János barátjával meg egy nagyszabású musicalt készítenek elő a legendás Zoli bohóc, Hirsch Zoltán drámai életéről, valamint tizenöt év után a Játékszínben a saját rendezésében futó darab, az Életrevalók egyik szerepét is átvette. 

 

Barnák László főigazgató hivatalos Facebook-oldalán szűkszavúan reagált a hírre:

 

„Négy évad után, a következő évadtól tagozatvezetőnk, Horgas Ádám távozik a színháztól. Döntését elfogadva az évad végéig folytatjuk a közös munkát. Rendezései továbbra is műsoron vannak. Köszönöm az eddigi munkáját és további sikereket kívánok neki a jövőben! A színházat érintő személyi változásokról, a korábbi évek gyakorlatát követve, az évadzáró társulati ülésen számolunk be.”