Hörcsöglevest evő, fagyoskodó család – ilyen lesz az oroszok nélküli karácsony Európában az orosz állami média szerint

Minden eddigit alulmúl az RT orosz állami televízió karácsonyi propagandareklámja.
Cservenák Zoltán

2022. december 23. 20:57

Hörcsöglevest evő, fagyoskodó család – ilyen lesz az oroszok nélküli karácsony Európában az orosz állami média szerint

Eddig is tudtuk, hogy az orosz propaganda szerint orosz gáz és kőolaj nélkül Európa megfagy, ezt vizionálta a fideszes kormánypropaganda is nem olyan régen Magyarországon, de az, amit az RT nevű orosz állami „hír”csatorna összehozott, minden eddiginél is elképesztőbb.

 

RT egy oroszországi állami finanszírozású televíziós csatorna, aminek célja az Oroszországon kívüli világ nézőit megnyerni és növelni az ország hírnevét. Több nyelven is sugároz: angolul, spanyolul, arabul.

 

A propagandavideóban egy európai családot mutatnak, ami 2021-ben szokványosan, szép körülmények között ünnepli a karácsonyt. Anyuka és apuka egy aranyhörcsögöt (vagy hasonlót) ajándékoz a kislányuknak. A következő jelenetben 2022-t írunk, ekkor már nincs áram és fűtés sem a lakásban, apuka ezért áramfejlesztőt köt az aranyhörcsög futókerekére, így a kisállat termeli az energiát a karácsonyi fényekhez. 2023 karácsonyára viszont már betört ablak, kopasz karácsonyfa jut a fűtetlen, áram nélküli lakásban élő családnak, teljes a szegénység. Anyuka valamiféle levest tesz az asztalra, amit elkezdenek enni. Apuka viszont az egyik falatnál talál valamit a szájában: egy apró masnit. Ez bizony a 2021-es karácsonyra, a lányuknak adott hörcsög masnija, ezzel „öltöztették” fel a kisállatot. Amikor apuka rájön, hogy hörcsöglevest esznek, öklendezve felpattan az asztaltól. Ekkor megjelenik a felirat: 

 

Boldog oroszellenes karácsonyt! Ha a médiád nem mondja el, hová tart mindez, az RT-t eléred VPN-en (virtuális magánhálózaton – a szerk.)