HÖOK: A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának, de a felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen

Több európai szervezettel is felvették a kapcsolatot az ügy megoldásához, korábban az Orbán-kormányt is felszólították, oldja meg a helyzetet.
Cservenák Zoltán

2023. január 11. 22:19

HÖOK: A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának, de a felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményében azt írja, 

 

A HÖOK tudomása szerint az éppen Erasmuson lévő, vagy az idei évben erasmusos látogatásra készülő hallgatókat feltehetően nem éri hátrány, azonban annak érdekében, hogy ez így maradjon 2024-ben is, a magyar kormánynak és az Európai Uniónak mihamarabb meg kell egyeznie.

 

Hozzáteszik: A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának, ezért a HÖOK is számtalan javaslatot fogalmazott meg az elmúlt években. Szerintük azonban a hibák rendezése érdekében folytatott vitáknak nem lehet tárgya a hallgatók oktatáshoz vagy egyes szolgáltatásokhoz, például csereprogramokhoz való hozzáférése.

 

A HÖOK felvette a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students' Union vezetőivel, továbbá megbeszélést kezdeményez a Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével.

 

„A hallgatók oktatáshoz és hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférése politikai álláspontokon felül álló kérdés, így valamennyi, a helyzet megoldásáért tenni képes szereplőnek dolgoznia kell azért, hogy a hallgatók számára mihamarabbi megnyugtató megoldást találjunk. Nyomatékosan kérjük az érintett döntéshozókat, hogy találjanak mihamarabb megoldást a helyzetre még a tavaszi pályázati időszak kezdete előtt” 

 

– olvasható a HÖOK Budai Marcell sajtófőnök által jegyzett közleményében.

 

Budai kedden a Népszavának úgy fogalmazott: 

 

„Nagy károkat okozhat a tudománynak és a felsőoktatásnak, ha nem állítják vissza a fideszes vezetésű alapítványi egyetemek autonómiáját. A kormánynak márciusig kell megoldást találnia. A helyzet lesújtó”.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind