Hónapokra gáz nélkül maradhat egy belvárosi társasház

Szivárgást jelentett az egyik lakó pénteken, az MVM azonnal lezárta a gázszolgáltatást.
Szlavkovits Rita

2023. február 09. 08:10

Hónapokra gáz nélkül maradhat egy
belvárosi társasház

Péntek óta vacognak a Fekete Sas utca sarki tömbjének lakói, mert az egyik lakó gázszagot érzett, jelentette a szolgáltatónak, majd az MVM lezárta a gázt. Az utcán már pénteken fel is bontották a betont az épület előtt, hogy megnézzék, hol a hiba. Az épületben több IKV kezelésében levő lakás is van, de jelentős része az ingatlanoknak magántulajdonú.

 

 

Szerdán reggel az egyik önkormányzati bérlakásban élő nyugdíjas pedagógus három pulóverbe burkolózva nyitott ajtót, a hőmérője 16 fokot mutatott. Az elmúlt napokban már beszerzett elektromos fűtőtesteket, de mint mondta, a közeljövőben kénytelen a hideg lakásban maradni, mert legfeljebb a fővárosban élő hozzátartozóihoz utazhatna, de tart attól, hogy több, az elkövetkező napokra előjegyzett orvosi időpontját lemondva, hónapokkal húzódnának ezek a vizsgálatok. Az IKV a tömb közös képviseletét is ellátja, hétfőn délutánra összehívták a lakókat. Az asszony részt vett a hétfői összejövetelen, ahol az IKV képviselői azt azonnal bejelentették, hogy az éppen januártól megemelt bérleti díjakból 35 százalékot elengednek a kritikus időszakra.

 

Tizenhat fok az Eiffel-toronyban

 

A gáz újbóli bekapcsolására egyelőre senki nem tudott időpontot mondani, de az már most biztosnak látszik, ahogy a nyugdíjas pedagógus értelmezte a hétfői gyűlésen elhangzottakat, hogy a hiba kijavításával egyidejűleg az új szabványokhoz is igazítják a háztömb gázrendszerét, a berendezéseket, ennek egyik része az, hogy a gázórákat a lakáson kívül helyezik majd el. Ennek költségeit, 22 ezer forintot, biztosan a lakóknak kell állnia.

 

Nem hivatalos információink szerint arról, hogy a javítások költségeit kiknek kell majd állni, az akkor derül ki, ha a vizsgálatok után már egyértelműen világos lesz, hogy a rendszer házon kívül, vagy az épületen belüli részének meghibásodása okozta a szivárgást. A legvalószínűbb az, hogy még ennél is bonyolultabb, hiszen ahogy írtuk, a javításokkal együtt a berendezéseket is a hatályos szabványokhoz kell majd igazítani. Nagyjából ezt igazolta az MVM szeged.hu-nak küldött tájékoztatása az esetről. Ebben azt írják, hogy a társasház pincéjében mértek a szakemberek robbanási határértéket közelítő gázszivárgást, ezért azonnal a protokollnak megfelelően, az élet- és vagyonvédelem érdekében, elzárták a szolgáltatást. Mostanra az már bizonyos az MVM szerint, hogy társasházon belüli hálózati probléma okozta a szivárgást, ezért a javítás a tulajdonos feladata. Az előbbinek megfelelően a földgázhálózati szolgáltató költsége a házon kívüli hibák kijavítása, ám az épületen belül a tulajdonosoknak kell a javításokat kifizetni.

 

 

Az már most is biztos, hogy kiviteli terveket is kell majd készíttetni az átalakításokhoz, ami nagy valószínűséggel hónapokig tart majd. A nyugdíjas tanárnő addig is marad a pulóvereknél, és az elektromos eszközök pörgetésénél. A háztömb körfolyosóján azt tapasztaltuk, hogy az egyébként a nyári hőségben bekapcsolt klímaberendezések folyamatosan működtek.