Homokmégyi kecsegék költöztek Szegednél a Tiszába

Jelölt halakat telepített a folyóba a Horgász Egyesületek Csongrádi Megyei Szövetsége. A 150 kilónyi egynyaras kecsege a Magyar Országos Horgász Szövetség programja segítségével került a hazai folyókba.
Mészáros Zoltán

2022. április 07. 10:44

Homokmégyi kecsegék költöztek
Szegednél a Tiszába

A három éven át tartó kísérleti kecsegetelepítési programot a halállomány javítása miatt indították el. Nem véletlenül telepítették most a kecsegéket, ilyenkor a legkisebb a madárkár: a telepítésre szánt egynyaras méretű halakban máskor jelentős kárt tudnak tenni a kormoránok, amik időszakonként igen nagy csapatokban lepik el a folyóvizeket – is.

 

A kecsege a tokfélék közé tartozó, mással összetéveszthetetlen folyóvízi hal, valaha jelentős állományban élt a vizeinkben, ám egyedszáma az utóbbi évtizedekben erősen lecsökkent, ezért jelenleg a nem fogható halfajok közé tartozik. A kísérleti telepítések befejeztével a tervek szerint a Dunán és a Tiszán erős korlátozással ugyan, de horgászhatóvá válik, és a horgászok ki is foghatják majd a kecsegét – évente összesen kettő, hatvan centiméternél nagyobb példányt.

 

 

Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrádi Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a telepítés koordinátora elmondta, a most telepített kecsegék jelölten kerültek a Tiszába hiszen a hátúszójuk mögött egy sárga színű haljelet helyeztek el. Egyik oldalán Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) olvasható, másik oldalán pedig egyedi felirat. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy horgász ilyen haljellel ellátott kecsegét fog, akkor

 • a jelölésen lévő számot,
 • a hal hosszát,
 • súlyát,
 • a vízterület nevét,
 • annak víztérkódját,
 • a fogás pontos helyét (legközelebbi település vagy GPS koordináta megadásával)

jegyezze fel, lehetőség szerint fotózza le, majd kíméletesen helyezze vissza a vízbe a halat az adatokat pedig juttassa el a Mohosznak akár e-mailen, akár postai úton. Az adatok eljuttatása azért is fontos, hiszen ezek birtokában lehet követni a kecsegeállomány nagyságát a folyókban és ezek alapján lehet majd dönteni az esetleges fogható fajjá nyilvánításról. A mostani tiszai telepítéssel Szegednél a 150 kilogramm kecsege nagyjából 350 példányt tesz ki, ennyivel gyarapítják a Tisza kecsegepopulációját.

 

 

A halak egy kiskunsági halgazdaságból, Homokmégyről származtak, ahol évek óta jellemzően tokfélék nevelésével foglalkoznak. A homokmégyi haltenyésztő, Rideg Árpád elmondta, hogy

 • kecsege,
 • vágótok,
 • viza,
 • szibériai tok,
 • lapátorrú tok

található nála a tokfélék közül. Évek óta különleges körülmények között nevelődnek nála a halak, a több tíz köbméteres, félig földbe süllyesztett betonmedencéket ősztől tavaszig dupla falú fólia védi télen a hidegtől így ekkor is 12–14 fokos a víz, amiben nagyobbra és gyorsabban nőnek meg a kecsegék mint a hidegebb vízben. Így lehetséges, hogy a most telepített egy éves kecsegék átlagsúlya negyven dekagramm körüli, ami normál körülmények között csak 10–15 deka lenne.

 

 

Amennyiben sikeres lesz most zajló, több éves kecsegetelepítési program és valóban korlátozottan horgászhatóvá válik ez a halfaj, akkor a most telepített kecsegék közül bizonyára lesz olyan példány amely eléri, sőt jelentősen meg is haladja majd a kifogható méretet, és komoly horgászélményt okoz kifogójának.