Holtankoljak.hu: 3 benzinkút már bezárt, mert nem bírták tartani a hatósági árat

Kilencven dollár fölé emelkedett a Brent-olaj hordónkénti ára, gyengült a forint a dollárhoz képest, a hatósági ár miatt viszont a kisebb, családi kutak ezt nem bírják.
Cservenák Zoltán

2022. február 07. 07:49

Holtankoljak.hu: 3 benzinkút már bezárt, mert nem bírták tartani a hatósági árat

A külföldi kutaknak és a MOL-nak könnyebb elviselni az üzemanyag hatósági árát, a kis kutak viszont nehezebben bírják el a bevételkiesést, amit a 480 forinton befagyasztott üzemanyagár okoz.

 

A Holtankoljak.hu azt írja, 3 benzinkút zárt be eddig az árbefagyasztás miatt. A szakportál szerint a múlt héten 4 százalékot drágult a Brent-olaj hordónkénti világpiaci ára, 92,78 dollárra.  

 

Azt is írják, nincs messze a 100 dolláros olajár sem, ami tovább növelheti a kutak veszteségét.  

 

„A szakma bejelentést vár a február 15-e utáni időszakra vonatkozóan: maradnak-e a feltételek vagy változás áll be. Elengedhetetlen a változtatás, hiszen akár ellátási problémákat is jelentkezhetnek, ha minden feltétel marad úgy, ahogy most van érvényben” 

 

– írja a Holtankoljak.hu.

 

Elemezték az üzemanyagok tavaly november 15-i árának összetevőit is. Ebből kiderül, hogy amikor az 504 forintos benzin árát 480 forintra állította vissza a kormány, akkor 107 forint volt az áfa, 124 forint a jövedéki adó.

 

A környező országokban emelkedik az üzemanyagok ára

 

Ausztriában, ahol az átlagfizetés nagyjából nettó 1 millió forint körül alakul, 514 forintnak megfelelő euró a benzin és 511 forintnak megfelelő euró a gázolaj literje. Magyarán az osztrákoknak olyan, mintha nagyjából 140 forintért vennének egy liter üzemanyagot.

 

Szlovákiában a benzin 542 forintba, a gázolaj 508 forintba kerül, Romániában a benzin 471, a gázolaj 468 forint, tehát még most is olcsóbb, mint a magyar hatósági ár.

 

Németországban ugyanakkor nagyon megdrágult az üzemanyag ára: a benzin 633 forint, a gázolaj 587 forint.

 

A Holtankoljak.hu azt is írja, hogy ha a kormány a németországi vagy romániai 19 százalékos áfát alkalmazná idehaza, akkor több mint 25 forinttal lehetne olcsóbb a benzin, vagy ennyivel járhatnának jobban a kutak, ha maradna a hatósági ár 480 forinton.

 

Lengyelországban 23 százalékról 8 százalékra csökkentették az áfát, úgy, hogy még a 23 százalékos áfatartalmú üzemanyag is „csak” 458 és 462 forintba került.

 

(Fotó: MTI/Balázs Attila)