Holokauszttúlélőket látogatott meg az amerikai nagykövet, David Pressman

Miközben szélsőjobbos szervezetek a rendőrségi tiltás ellenére az általuk Becsület napjának nevezett eseményre emlékeztek szombaton Budán, az Egyesült Államok budapesti nagykövete ikerfiaival néhány utcával arrébb két holokauszttúlélőt látogatott meg otthonában, hogy meghallgassa történetüket.
Hollósi Zsolt

2023. február 13. 13:30

Holokauszttúlélőket látogatott meg az amerikai nagykövet, David Pressman

„Amikor a 12 éves Kun György megérkezett Auschwitzba, nem küldték azonnal a gázkamrába, mert »Doktor« Mengele azt hitte, hogy György és a testvére ikrek. 

 

Kun György testvérével

 

Ma reggel, azon a napon, amikor Budapesten a nácikat éltetők felvonulnak, elhoztam az ikerfiaimat, hogy találkozzanak Kun Györggyel és a szintén holokauszttúlélő Kun Ágnessel, hogy meghallgassuk a történetüket, hogy emlékezzünk, hogy újra elköteleződjünk. 

 

Ágnes és György bátorsága elképzelhetetlen, erejük inspiráló, szívük hatalmas, a történetüket pedig soha nem szabad elfelejtenünk” – írta az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán David Pressman nagykövet, akit a magyar kormánymédia folyamatosan támad, amióta elfoglalta állomáshelyét Budapesten.

 

 

 

Kun Ágnest sikerült elérnünk telefonon, a nagyköveti látogatással kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, annyit azért elmondott: meglepte, hogy David Pressman ikerfiai hihetetlenül fegyelmezetten és nagy érdeklődéssel hallgatták végig a kétórás beszélgetést. 

 

Kun Ágnes és David Pressman

 

Ágnes leánya, Szőnyi Andrea, aki a holokauszt kutatásával foglalkozik, elmesélte, hogy amikor megkeresték az amerikai nagykövetségtől, megkérdezte a szüleit, hogy mit szólnának a találkozóhoz. 

 

Mivel nyilvánosan nem szoktak beszélni a vészkorszakról, nagyon izgultak, de hamar feloldódtak, mert remek hangulatban zajlott a beszélgetés budai otthonukban.  

 

 

Kun György otthonában az auschwitzi emlékeiről is mesélt a nagykövetnek és ikerfiainak.

 

–  A nagykövet fantasztikusan érzékenyen kérdezett, tűpontosan fogalmazott és láthatóan nagyon odafigyelt arra, amit meséltek neki a szüleim. Próbálta az ikreinek úgy elmagyarázni a hallottakat, hogy minél jobban megértsék. A 91 éves apukámat még így is megviselte kicsit a fájó emlékek felidézése, ennek ellenére azt mondta a látogatás után, hogy fontos és jó élmény maradt számára ez a beszélgetés – mesélte Szőnyi Andrea, aki az USC Shoah Foundation kutatójaként foglalkozik a túlélők emlékeinek megőrzésével, publikálásával, a  holokauszt tudományos feldolgozásával.  

Vélemények

mutasd mind