Holoda Attila: A kormányinfó számaiból következő „piaci ár” jóval magasabb, mint a tőzsdei ár

A második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára szerint indokolatlanul magas energiaárral számol a kormány.
Kékes Viktória

2022. július 19. 11:05

Holoda Attila: A kormányinfó számaiból következő „piaci ár” jóval magasabb, mint a tőzsdei ár

Részletszabályok híján továbbra sem tudni pontosan mennyit kell majd fizetni az áramért és a gázért azoknak, akik az átlagfelhasználásnál többet fogyasztanak augusztustól. Jelenleg csak arra tudunk támaszkodni, amit Németh Szilárd a múlt szerdai kormányinfón elmondott, azaz:

 

  • a kormány 242 forintos piaci árral számolt 1 kilowattórára;
  • a földgáznál a piaci ár 913 forint szerintük köbméterenként;
  • az áramfogyasztás esetében a 210 kilowattóra a kormány által alapul vett átlagfogyasztás;
  • a gázból a 144 köbméter fogyasztás jelenti majd a havi limitet.

 

Holoda Attila a 24.hu-nak azt mondta,

 

„Nincs olyan, hogy „piaci ár”, vagyisnincs olyan ár, amihez az emberek a különböző számításokkal igazodni tudnának”.

 

A második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára szerint aki rápillantott mostanában a tőzsdei árakra, annak az is feltűnhetett, hogy a kormányinfó számaiból következő „piaci ár” jóval magasabb, mint a tőzsdei ár. 

 

Az energetikai szakértő úgy látja, „blöff volt, ami a kormányinfón elhangzott, nem lehet megmondani, mennyi lauf volt benne”. 

 

„A tőzsdei árakat nézve nem indokolt olyan magas ár, amire Németh Szilárd utalt. ”

 

Holoda átgondolatlannak tartja a rezsibejelentést, szerinte jobb lett volna, ha fogyasztás szerint, sávosan határozzák meg, kinek mennyit kell fizetnie. De bele kellene férnie a szociális súlyozásnak, figyelembe kéne venni a rászorultság elvét, így például tekintettel kellene lenni arra is, ha több háztartás van egy fogyasztási helyen (például több generáció lakik együtt, illetve egy fogyasztási helynek minősül a társasház összes lakása, stb.). Utalt arra is, hogy sokan nem fogják tudni kifizetni, ha valóban ilyen magas piaci árakkal számolják majd az átlag feletti fogyasztást.