Holdkóros a kanyarban – Lakner Zoltán jegyzete

„Támogatom Putyint”, jelentette ki a 2004-es orosz elnökválasztáson Putyin egyik ellenjelöltje, bizonyos Szergej Mironov, aki ehhez még azt is hozzátette, reméli, hogy Putyin marad az elnök a voksolás eredményeként.
Lakner Zoltán

2022. május 19. 11:40

Holdkóros a kanyarban – Lakner
Zoltán jegyzete

Az embernek így legyen lottóötöse, ahogy Mironovnak.

 

Ezt a kis epizódot a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja Orosz naplójában is olvashatjuk, és arról jutott eszembe, hogy G. Fodor Gábor egy interjúban megpendítette a lehetőséget, miszerint a rendszerellenes ellenzékiségről már csak azért is ideje lenne a kormánynak csupán egyes intézkedéseit kritizáló ellenzéki magatartásra váltani, mert, ki tudja, egyszer a Fidesznek koalíciós partnerre lehet szüksége, az meg mégis hogyan lehetne egy rendszerellenes párt?

 

Ebből a megközelítésből tehát az ellenzékiség célja a Fidesz junior partnerévé válás.

 

Kétségkívül ez is egy ajánlat, éspedig meglehetősen konkrét, bizonyos értelemben jóval kiforrottabb is „az” ellenzék saját gondolkodásánál önmagáról. Még csak abban sem vagyok biztos, hogy az ötlet nem merült már fel egyes ellenzéki szereplők agyában, mint ahogyan Mironov azóta is szépen eléldegél a hivatalos ellenzékiség pozíciójából, évtizedek óta eszegetve a „baloldali ellenzék” keserű kenyere helyett annak édes kalácsát.

 

Sosem vagyok rest elismerni, hogy a kormányoldal – habár a maga módján – képes a tanulásra és az alkalmazkodásra az egyre másra érkező politikai kihívásokhoz, de azért a megboldogult NDK pártrendszerének újrafeltalálását nem tekinteném innovációnak.

 

Ettől még G. Fodor Gábor számos elemében kínosan pontos leírását adja a saját történet nélküli ellenzék politikai ürességének, amellyel szemben az önnön sztoriját újra és újra elmesélő, azt továbbíró kormány politikai érzékére mutat rá.

 

Persze, ez csak akkor igaz, ha a kép felét letakarjuk, és nem beszélünk például arról, hogyan marad ki Magyarország olyan kulcsfontosságú világpolitikai folyamatokból, mint amilyen például a klímaátállás, és nem szólunk arról sem, hogy könnyű úgy elmesélni a saját történetünket, ha a másik félnek lehetetlen közbevágnia – mert például a miniszterelnökkel valódi interjú évtizedek óta nem készülhetett a hazai médiában.

 

Mindezt észben tartva érdemes a kormányalakítási folyamatra is tekinteni, amelynek előjátéka, a miniszterjelöltek meghallgatása akár egy dadaista színdarabként is felfogható. Csák János értékes gondolatai a szilva alakú magyar társadalomról legalább annyira megkapóak, mint Pintér Sándor felvetése a büntetés-végrehajtás által is megtámogatott gyermekétkeztetésről, vagy az, hogy Varga Judit megszüntetné az európai parlamenti választást, és hogy Nagy Márton szerint veszélyes dolog az áfa-csökkentés, mert azzal a külföldiek járnának jól.

 

Nagy Márton egyébként végképp felcsapott új Matolcsynak, szerinte ugyanis nyolc év alatt – kanyarban előzve – elérhetjük az EU átlagos fejlettségi nívóját, hatalmasat ugorva a mostani 76 százalékos szintről, amit a 2010-es 66 százalékról másztunk meg.

 

Ahogyan G. Fodor is mondja, van a politika, a kampány, azaz a líra, és van a kormányzás, a bürokrácia, amelyek közül az első dominanciája érvényesül, úgy tűnik, hogy immár teljesen szabadon szárnyalva. A politika természetesen mindig alakítja is a realitásokat, ez az, amiről a Fidesz valóban sohasem feledkezik meg, de azért a nettó nagyotmondást a kommunikációs zsenialitással, a politikai kormányzást a holdkórossággal mégsem kellene összekeverni.

 

Lehet persze minderről konstruktív kormánykritikus hozzáállással is beszélni, csak éppen ez a teljes kontrollvesztés mégiscsak a minden fékjét elveszítő hatalomgyakorlás egyenes következménye.

 

Egyúttal alkalom is lehetne arra, hogy „az” ellenzék, vagy bárki, aki ellenzékként definiálja magát, fogást találjon a kormányon, a rendszeren, sőt vele szemben saját története felépítésébe és elmesélésébe kezdjen.

 

Egyelőre még csak kanyarban előzni sem kellene, pusztán ajánlatot tenni a líra és a kormányzás új arányaira.

Címlapon

mutasd mind