Hol tart most a püspöki csapat célfutballja? Mire van szükség öt fordulóval a vége előtt az NB I-hez?

A csoda elcsépelt, a hatalmas mázli közhelyes, az isteni gondviselés magától értetődő. Ezek közül egyelőre csak az utóbbi van meg, és hiányzik még valami: a papír. A licenc az NB I-re. Sőt az NB II-re is.
Garai Szakács László

2022. április 23. 18:18

Hol tart most a püspöki csapat
célfutballja? Mire van szükség öt fordulóval a vége előtt az
NB I-hez?

Kezdjük ez utóbbival, a licenccel, ez az egyértelműbb, itt nem lehet harmadik csapatra mutogatni. Az MLSZ honlapján is olvasható, a Magyar Labdarúgó Szövetség Elsőfokú Licencadó Bizottság még április 19-én elbírálta a 2022/23. évi nemzetközi (UEFA), nemzeti első osztályú (NB I-es), nemzeti másodosztályú (NB II) és nemzetközi (UEFA) női licenckérelmeket. A bizottság a sportszervezetek által benyújtott dokumentumok értékelését követően hagyta jóvá a licenckérelmeket.

 

Ezek között nincs ott a püspöki csapatot működtető gazdasági társaság kérelme.

 

Azaz

 • vagy nem sikerült az első határidőig rendesen beadni a kérelmet,
 • vagy visszadobta a bizottság, hogy csinálják meg normálisan,
 • vagy egyáltalán nem törődtek az első határnappal, hiszen lesz még egy póthatáridő.

 

Támogatói vérmérsékletétől döntse el, melyik, mennyire kellemetlen.

 

És akkor ezután kellemetlenség, második rész:

 • olyan másodosztályú lúzerkluboknak is sikerült egyből NB I-es licenckérelmet beadni mint a Haladás meg a Nyíregyháza.
 • És olyan vicccsapatoknak is lett elsőre NB II-es licence mint az Ajka, a Mosonmagyaróvár vagy a III. kerületi TVE.

Persze van még idő, nem is kell rohanni sehova: április 29-éig kell beérkeznie a hiánypótlásnak, illetve addig kell bizonyítani a klublicencszabályzatnak való megfelelést. Utána meg már csak ki kell várni a következő ülést, amit elvileg május 6-án tartanak. Viszont ha akkor is elhasalnak, akkor is van még egy utolsó dobás: nyolc napon belül még fellebbezhetnek, aztán lehet reménykedni, imádkozni.

 

Azt persze sosem tudjuk meg, hogy miért nem sikerült elsőre olyan dokumentációt benyújtani, amibe a legszőrszálhasogatóbb bizottság tag sem tudott volna belekötni, ahogy azt sem tudjuk, tudhatjuk meg, melyik osztályra, osztályokra kért licencet a Szeged-Csanád Grosics Akadémia.

 

És most jöjjön a nehezebb feladat: hogyan érheti el a feljutást jelentő második helyet a csapat?

Kezdjük a pesszimista, realista hozzáállással: papírforma alapján sehogy.

 

Persze, amikor a klubvezetés olyanokat mond, hogy megyünk tovább céljaink felé, akkor kellően homályosan fogalmaz ahhoz, hogy utólag mondhassa, de hát szó sem volt erről, vagy arról, ez vagy nem szerepelt a céljaink között.

 

A szurkoló viszont ennél egyszerűbb.

 

Ő szeret világosan fogalmazni, illetve máshogy hall, máshogy ért bizonyos dolgokat. Olyanokat is, amik teljesen egyértelműek és olyanokat is, amiket csak ködösen fogalmaznak meg a csapatnál.

 

A megyünk tovább céljaink felé egy dobogó környékén tartózkodó, fordulókon át meccseket nyerő, néha egészen prímán játszó csapat szurkolójának azt jelenti, hogy a feljutásért küzd az együttese.

 

Én is ebből a szempontból vizsgálódom most, ezt veszem – átvitt értelemben – célfutballnak a püspöki csapatnál, a feljutást.

 

Lássuk, öt fordulóval a vége előtt mi a helyzet!

Így áll a tabella, a Vasas gyakorlatilag felment az NB I-be, itt is, így is szeretettel gratulálok ehhez állandó szerzőnknek, Sinkovics Gábornak, ebben az idényben végre nem sikerült elrontaniuk a visszajutást. Tehát a sorrend:

 

2. Kecskeméti TE 33 18 8 7 57–33 62

3. Diósgyőri VTK 33 18 8 7 52–37 62

4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 33 17 8 8 58–27 59

 

Ez vár a püspöki csapatra az utolsó öt fordulóban, zárójelekben rendre az ellenfelek helyezései:

 • Kecskeméti TE (3.)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Szolnoki MÁV (19.)
 • Pécsi MFC (7.)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Győri ETO (11.)
 • Nyíregyháza (8.)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia

 

A Diósgyőri VTK ellenfelei az utolsó öt játéknapon:

 • Diósgyőri VTK–Szentlőrinc (13.)
 • Budaörs–Diósgyőri VTK (18.)
 • Diósgyőri VTK–Soroksár (9.)
 • Ajka–Diósgyőri VTK (12.)
 • Diósgyőri VTK–Budafok (14.)

 

A Kecskeméti TE utolsó öt meccse idén az NB II-ben:

 • Kecskemét–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
 • Dorog–Kecskeméti TE (15.)
 • Kecskeméti TE–Tiszakécske (10.)
 • Haladás–Kecskeméti TE (6.)
 • Kecskeméti TE–Szentlőrinc (13.)

 

És akkor ezek után számolgassunk közösen, de előtte rögzítsünk két tényszerűnek tűnő dolgot:

 • a három csapat közül a Szeged az, amelyik háromszor megy még idegenbe, elvileg a püspöki csapatnak van ezért a legnehezebb dolga,
 • a három csapat közül papíron a legkönnyebb sorsolása a Diósgyőrnek van.

 

Akkor most jöjjön a „matek”, pontosabban jöjjenek olyan állítások egymás után, amikkel talán azok a szurkolók is egyetértenek, akiknek mondjuk így, rosszul esik, ha leírok olyan megállapításokat is a püspöki csapatról, amik akkor is igazak, ha az a szívüknek nem kedves. Ilyenkor jönnek a Facebookon a válogatott trágárságok kommentekben, ellendrukkernek tartanak és a többi. Pedig, ha valakinek, hát nekem nem egyszerű ebből a szempontból: Nyíregyháza-drukkerként az utóbbi évtizedekben nem nagyon volt okom boldognak lenni. Szóval akkor az állítások:

 • április 25-én, a Széktói stadionban a Kecskemét–Szeged-meccsen eldől, marad-e háromszereplős a versenyfutás: ha nyer a püspöki csapat, akkor igen, kecskeméti győzelem vagy döntetlen esetén tényleg csak az imában lehetne már bízni
 • ha a fenti feltétel teljesül és nyer a Szeged, akkor is hibátlanul kell végigmennie és közben meg izgulnia, drukkolnia is kell, hogy a Diósgyőr legalább egyszer kikapjon.

 

Ennek a két eseménynek mindenképpen meg kell történnie ahhoz, hogy második legyen a püspöki csapat. Ha ez összejön, akkor megvan az NB I, mert az NB II versenykiírása a kék–fekete–zöldeknek kedvez. Ekkor ugyanis ez a három csapat ugyanannyi győzelemmel áll, viszont a Szegednek a legjobb a gólkülönbsége, ha ötből ötöt nyernek, akkor ez csak tovább javul, minimálisan öt góllal, és már most, a „rajtnál” héttel jobb, mint a Kecskemété, és tizenhattal jobb, mint a Diósgyőré; a hatalmas gólzáporoktól most tekintsünk el, és számoljunk úgy, hogy a Kecskemét–Szeged meccs után, amit megnyernek Csobothék, mind a Kecskemét, mind a püspöki csapat megnyeri minden meccsét.

 

És akkor még két kérdés a végére, amikre keresni kell a válaszokat:

 • Dragan Vukmir új csapata az utolsó öt fordulóban melyik kutyaütő együttestől kap majd ki, vagy
 • Dragan Vukmir új csapata az utolsó öt fordulóban melyik két kutyaütő együttessel ikszel?

 

Na ez az a két kérdés, amik...

 

Amik nehezek.

Vélemények

mutasd mind