Hogyan történik az ellenzéki előválasztás szavazatszámlálása?

Az előválasztás intézményével idehaza most ismerkedünk, és ennek egyik legfontosabb kérdése: pontosan hogyan, kikkel és milyen ütemezésben fog lezajlani a szerdán 10 órától kezdődő szavazatszámlálás.

2021. szeptember 29. 14:51

Hogyan történik az ellenzéki előválasztás szavazatszámlálása?

Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója a Téma keddi adásában ezekről a kérdésekről beszélgetett Béres Andrással (Párbeszéd), az Országos Előválasztási Bizottság tagjával.

A civilek és a pártok is delegáltak szavazatszámlálókat, mert ezt így tartják korrektnek, és egymás ellenőrzése is ezen a módon meg van oldva. – Az Országos Előválasztási Bizottság a szerdán 10 órakor kezdődő szavazatszámlálást követen óránként fog kiadni egy nyilatkozatot, vagy a bizottság egyik tagja nyilatkozik – fogalmazott Béres András.

  • A szavazatszámlálás egyéni választókerületenként zajlik.
  • A választókerületek szavazatait sok esetben egymással párhuzamosan számolják, és amelyikkel végeznek, annak eredményét nyilvánosságra hozzák.
  • Az egyéni körzetek esetében egyszerre hozzák nyilvánosságra, melyik jelölt hány szavazatot kapott. Egyben részletezik ennek kapcsán azt is, hogy hány szavazatot kapott egy-egy jelölt papíralapon és külön online.

Fontos tudnivaló – derült ki a műsorban nyilatkozó Béres Andrástól –, hogy az egyéni választókerületi eredmények ismertetése után közlik azt is, hogy abban a körzetben milyen eredményt hozott a miniszterelnök-jelölti szavazás.

Értelemszerűen a körzetek képviselőjelölti eredményei után ez utóbbiban még nincs különösebb értelme következtetni a miniszterelnök-jelölti verseny kimenetelére, mert a szavazatok ekkor még csak 2-3 százalékos feldolgozottságnál járnak.

Béres András egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy szerda 19 órára végeznek a teljes szavazatszámlálással. Balogh Judit műsorvezető kérdésére megerősítette: nem megyénként fogják nyilvánosságra hozni az előválasztás eredményeit, hanem egyéni választókerületenként. (Egy-egy megye jellemzően 4–7 egyéni választókerületet foglal magában. Budapest pedig 18-at.)

Felmerült annak lehetősége, hogy Csongrád-Csanád megyében a 4., Hódmezővásárhelyt is magában foglaló választókerület szavazatszámlálását kezdjék el leghamarabb. Erről egyelőre nem született döntés. Mindennek technikai oka volna: itt az egyik egyéni ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter, egyben miniszterelnök-jelölt is, akinek valószínűleg a nap folyamán Budapestre kell utazni, ami könnyebben kivitelezhető volna, ha az egyéni választókerületi szavazatszámlálás minél hamarabb megtörténne az ő választókerületben.

Kitértek arra is a beszélgetésben, hogy az előválasztás második fordulója előtt három javaslatot fogalmazott meg a MSZP, a Párbeszéd és az LMP.

  • E szerint az előválasztás második fordulóját október 4–10. helyett október 9–16. között tartsák meg.
  • Mellette azt is javasolják, hogy mindazok, akik online regisztrálták magukat az első fordulóban, azokat mentesítsék ez alól a procedúra alól a második fordulóban.
  • Egyben javasolják azt is, hogy lakóhelyétől és így választókerületétől függetlenül valamennyi szavazó bárhol leadhassa voksát a miniszterelnök-jelöltekre.

Ezeket a javaslatokat még el kell fogadnia a Momentumnak, a Jobbiknak és a DK-nak – zárult Balogh Judit és Béres András beszélgetése a keddi Témában.

B. P.