Hogyan menekül előre egy gimnázium a rezsiharcban?

Százezer forintos hozzájárulást kér a diákok szüleitől az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium. Az ok egyszerű: számításaik szerint ennyi szükséges ahhoz, hogy képesek legyenek kifizetni az iskola brutálisan emelkedő az gáz- és áramszámláját.
Bod Péter

2022. augusztus 17. 11:22

Hogyan menekül előre egy gimnázium a
rezsiharcban?

Az óbudai iskola számításai szerint az elkövetkező tanévben az emelkedő energiaárak miatt a korábbi 5,5 millió forintos gázszámlájuk 58 millió forint, áramszámlájuk a 3,5 millió helyett 6,8 millió forint lesz.

 

A témáról a Telex írt, és cikkükben ennek kapcsán az is szerepel, hogy az iskola tisztában van azzal, hogy költségvetésükből képtelenek lennének kigazdálkodni a közel 55 millió forintos (!) árkülönbözetet.

 

Az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium vezetése nem tett mást, mint az előző tanévben elfogyasztott gáz- és villamosenergia mennyiségét felszorozták az áremelkedés mértékévével, így vált világossá, hogy a korábbi 9 millió forint helyett 64,5 millió forintot kell majd fizetniük a két energiahordozóért – változatlan fogyasztásmennyiség mellett.

 

Azért kér az iskola vezetése egyösszegű, valamivel több mint 100 ezer forintos hozzájárulást a szülőktől, hogy elkerüljék az online oktatásra való átállást, vagyis az iskola időleges bezárását. Egyelőre az igényfelmérés folyik a szülők körében, amiben arra keresi a választ a gimnázium: kik tudják kifizetni a kért összeget, és kik nem.

 

A Telex megtudta, hogy több szülő felajánlotta, hogy mások gyerekei után is hajlandóak megfizetni a kért összeget. Az is a teljes képhez tartozik, hogy az egyházi fenntartású iskolák a megnövekedett rezsiköltségek miatt tárgyalást kezdeményezték a kormánnyal, de ezek eredményéről még nincs hír.