Hogyan forgassunk filmet mobiltelefonnal? Bárki megtanulhatja, ha jelentkezik a Belvárosi Mozi ingyenes tanfolyamára

Elméletben és gyakorlatban is elsajátíthatják a fiatalok a mobiltelefonnal való filmkészítés tudnivalóit, ha jelentkeznek a Belvárosi Moziban induló ingyenes MOBIFILM képzésre. Január 25-én éjfélig várják 14 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését.
Rafai Gábor

2022. január 13. 14:44

Hogyan forgassunk filmet
mobiltelefonnal? Bárki megtanulhatja, ha jelentkezik a Belvárosi
Mozi ingyenes tanfolyamára

– A Szabadkai Szabadegyetem és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló FILMYing elnevezésű határon átnyúló program keretében indulhat el január 28-án a Belvárosi Moziban az ingyenes MOBIFILM képzés – árulta el a kurzus részleteiről Szabó Éva Andrea, a mozi vezetője.

 

A Belvárosi Mozi és a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál csapata azoknak a 14 és 25 év közötti fiatalok a jelentkezését várja, akiket érdekel a mobiltelefonos filmkészítés alapismereteinek elsajátítása és fejlesztése. Szabó Évától megtudtuk, a MOBIFILM kurzusra jelentkezők rövid, de alapos elméleti képzést követően gyakorlati oktatáson is részt vesznek.

 

  • Az elméleti képzés során röviden áttekintik az objektívek fajtáit, hogy melyiket, mire használják, szó lesz a plánokról és a kompozíciókról, a kameramozgásokról és sok egyéb, a filmezéshez kötődő alapfogalomról.
  • Nagy hangsúlyt fektetnek a világítás hangulatteremtő szerepére, a fény fajtáira, a fényformáló eszközökre is. Az operatőri alapfogalmak mellett megismerkednek a résztvevők a különböző technikákkal, világítási-, kameramozgatási-, hangrögzítési eszközökkel és azok használatával.
  • Egy film elkészítése forgatókönyvírói ismereteket is igényel, éppen ezért a kurzuson egy tapasztalt forgatókönyvíró és filmrendező segítségével ismertetik meg a fiatalok az ehhez szükséges tudnivalókat.
  • A filmkészítés rendkívül fontos része a vágás, ezért a tanfolyam részét képezik a filmek vágásához szükséges alapvető ismeretek is.
  • A kurzus elvégzéséhez a helyszínen biztosítanak eszközt, de saját mobiltelefon is használható. A résztvevők a tanfolyam végén kisfilmet készítenek, amit be is mutatnak a Belvárosi Moziban.

 

A tanfolyam oktatói: Bubryák István szerkesztő-rendező, Kovács Zoltán operatőr, Nemes Tímea vágó és Szögi Lackó operatőr, rendező.

 

A tanfolyam foglalkozásait január 28. és május 13. között, péntekenként délután 3-tól este 6 óráig tartják a Belvárosi Moziban.

 

Jelentkezni január 25-én, kedden éjfélig lehet. Az ingyenes tanfolyamon legfeljebb húsz fiatal vehet részt. A kiválasztott résztvevőket január 26-án e-mailben értesítik. Az első találkozót január 28-án, pénteken délután szervezik.