Hogy lesz ebből 5 millió Márki-Zay Pétertől? Elemezték az öt állítást, amivel kihívta a fideszes propagandasajtót az ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay Péter a napokban ötmillió forintot ajánlott fel annak, aki bizonyítja a kormánypropaganda öt, szerinte hazug állítását vele kapcsolatban. A Telex előkereste a pontos idézeteket, amikből az Orbán-kormány és a Fidesz kommunikációs gépezete, valamint a propagandamédiájuk, tehát Rogánék felhasználnak részleteket. Az ötödik állítás egészen érdekes módon terjedt el a sajtóban.
Szeged.hu

2022. január 29. 08:52

Hogy lesz ebből 5 millió Márki-Zay Pétertől? Elemezték az öt állítást, amivel kihívta a fideszes propagandasajtót az ellenzéki miniszterelnök-jelölt

„A dolog eredménye, hogy egy-egy félreérthető vagy jól vágható félmondatból, összefüggéséből kiragadott részletből pillanatok alatt Márki-Zayt támadó kampányvideók készülnek a kormánymédiában és a nagy pénzekért hirdetett közösségi médiás felületeken” 

 

– írja a Telex elemző cikkében.

 

A sorozatos támadások miatt Márki-Zay Péter ötször egymillió forintot ajánlott fel annak, aki bizonyítani tudja, hogy a kormánypropaganda állításai megállják a helyüket.

 

„Kedves propagandisták! Várom jelentkezésüket. Én tudom, hogy nem fognak ilyeneket találni, mivel soha el nem hangzottak. De jó munkát kívánok” 

 

– írta Márki-Zay a Facebookon.

 

 

1. egymillió forintos állítás a kormányzati és Fidesz-propagandától: Márki-Zay megszüntetné, illetve eltörölné a rezsicsökkentést.

 

„A Fidesz-féle rezsicsökkentés fenntarthatatlan. Lehetetlen megállítani a világpiaci árakat a határon. A megoldás az épületszigetelés, megújuló energiatermelés és energiahatékonyság” – mondta Márki-Zay Péter egy korábbi beszélgetésben, amiben az is kiderült, hogy átverésnek tartja a Fidesz-féle rezsicsökkentést. „Gyakran a nemzetközi piacon a hazai áraknál olcsóbban is be lehetett volna szerezni energiát” – tette hozzá a kormányfőjelölt. Szerinte az igazi rezsicsökkentés az energiahatékonyság növelése lenne.

 

 

2. fideszes állítás: Márki-Zay Péter az országba migránsokat akar beengedni.

 

Márki-Zay polgármesterként is rendre a határkerítés megtartása mellett érvelt, szerinte a „migránsbűnözést” kell felszámolni, a menekültek ügyét viszont az európai és a magyar jog szerint kell elbírálni – írja a Telex. 

 

„[…] Soros nem tudom, hogy akart vagy nem akart behozni, de egyet sem sikerült Magyarországra behozni, egy nyomorult migránst sem” – mondta Márki-Zay, a YouTube-influenszer, Osváth Zsolt műsorában. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is hozzátette: „Amiben én változtatnék, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk”.

 

 

A kormánypropaganda 3. állítása: Márki-Zay fizetőssé akarja tenni az egészségügyet.

 

„Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani. Az úgynevezett egy, single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer” – mondta Márki-Zay. 

 

A Telex szerint „Márki-Zay a társadalombiztosítási rendszert nem szüntetné meg, ehelyett lehetővé tenné, hogy bizonyos szolgáltatásokat bizonyos szolgáltatók magánalapon végezzenek. Azt is felróják a propagandában, hogy Márki-Zay még 2018-ban arról is beszélt, az egységes társadalombiztosítás, így a nemzeti szolidaritásvállalás nem megszüntethető.” Márki-Zay hozzátette: „de a szolgáltatók, azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen”.

 

 

A 4. egymillió forintos állítás: Márki-Zay Indiába küldené műtétre a magyar embereket.

 

A kormányzati média a kormányfőjelölt alábbi mondataira alapozta kijelentését: 

 

„Vannak olyan speciális kezelések, amivel önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. Az amerikaiak a szemműtétek bizonyos fajtájára, ami a zöld hályoghoz hasonlóan nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy menjen el, adok egy repülőjegyet, menjen el Indiába. […] Az amerikaiak nem láttak ilyen betegséget évtizedek óta. […] Én azt gondolom például, ha már szemészetet mondtam, a legtöbb szemészeti beavatkozás, az nem egy sürgősségi beavatkozás, menjenek oda, ahol a profik vannak”.

 

 

 

Az 5. állítás: Márki-Zay bezáratná a sürgősségi osztályokat és szülészeteket.

 

A közmédia szerint 2021 októberében elhangzott Márki-Zaytól: „Vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, de a fekvőbeteg-ellátásban igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban vagy akár falvakban élők közelében”.

 

Fontos megjegyezni, bár az idézett mondat egyáltalán nem jelenti bárminek a bezárást, a közmédia egy origós cikkre hivatkozik, ami egy Mfor.hu-n és egy Vasárnap.hu-n megjelent cikket idéz. Az előbbiben forrás nélkül áll az idézet, az utóbbiban ugyanígy szerepel a Márki-Zay Péternek tulajdonított mondat. A fenti mondatok egyébként elvileg a miniszterelnök-jelölti vitából származhatnának 2021. szeptember 12-éről, de a Telex a vonatkozó blokkot szerintünk hibásan tudósította, később viszont vélhetően innen vették át a Fidesz-közeli lapok a vonatkozó szöveget.

 

 

Ehhez képest nagyjából ezt mondta Márki-Zay Péter:

 

„Vannak olyan területek, mint például a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, és vannak olyanok, mint a sürgősségi – mint amiben a 2010 előtti kormánynak is voltak hibás törekvései, és ma is elképzelhetetlen és elfogadhatatlan az, hogy Zalaegerszegen nincsen traumatológia –, de azt gondolom, hogy leginkább egy olyan modellben érdemes gondolkodni, ahol az egészségügyet szakmai áganként kezelik. Nyilvánvaló elfogadhatatlan az, hogy Hódmezővásárhelyen vagy Makón ne legyen szülészet vagy adott esetben sürgősségi ellátás, de adott esetben egy szemműtétért egy közeli megyei kórházba bemenni, az egyáltalán nem jelent problémát”.

 

 

 

(Telex)