Hogy az a jó... kormányzás! – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ha a tanácsadói szeretik Varga Juditot és jót akarnak neki, akkor összetépik az útlevelét és Dunába hajítják a gurulós bőröndjét. De a Völner-ügynek vannak tanulságai kormányfői és ellenzéki szinten is.
Ceglédi Zoltán

2021. december 10. 10:42

Hogy az a jó... kormányzás! –
Ceglédi Zoltán jegyzete

A botrányról mindenki hallott, gondolom: a fideszes képviselő és igazságügyi miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész. A gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott, hogy cserébe „elintézzen dolgokat”. Mi az, amit biztosan tudhatunk?

 

Egyfelől azt, hogy a minden más szempontból távoli, de szerkezetében hasonló Szájer-ügyhöz hasonlóan itt is adódott egy tarthatatlanná vált fideszes politikus, akinek botrányát elkerülni nem, de valamelyest időzíteni és „előkezelni” volt módja a hatalomnak.

 

Egészen biztos vagyok abban, hogy ha lehetőségük lett volna, akkor bevárják a jövő tavaszi választás másnapját– de ha már nem így lett, akkor ugyanazzal a hideg sebészi eljárással vágták körbe Völnert, ahogy a jóval beágyazottabb Szájer is megszűnt a Fidesz közösségének tagja lenni egy pillanat alatt.

 

Tudjuk aztán azt is, hogy a gyanúsítás tárgya, egyszersmind a valódi hübrisz a „magának lopás”, hogy egyszerűen fogalmazzak. A NER egyebekben ugyanis gondoskodik kádereiről: mindenki kiváló fizetést kap, és a maga szintjén járadékoltathatja a rendszert. Úgy, ahogy azt a hatalom megengedte. Amikor azonban Mengyi, Boldog, vagy most talán Völner „mer nagyot álmodni”, akkor duplán kap a fejére, mivel nem csak a Btk-t, de a NER játékszabályait is megszeghette, amivel a hatalmat magát veszélyezteti.

 

 

Közbevetőleg megjegyezve: azt javaslom, az ellenzéki pártok a következő hetekben különösen legyenek óvatosak, az ellenzéki sajtótermékek pedig visszafogottak, amikor a kormánypárti oldal a Városháza- meg Jakabbérlet-botrányhoz hasonló ügyeket kezdi építgetni. Most ugyanis a Fidesznek érdeke elsütni egy-két tényleg öblösebb tarackot, elvinni a fókuszt Völnerről – ergo elsőre ne flegmázzon se az összefogás politikusa, se újságírója, hogy „nincs itt semmi látnivaló”, mert de, lesz, kemény ügyek jöhetnek.

 

Ami pedig a legfontosabb: így nem lehet kormányozni. A regnáló Orbán-kormány struktúrája a működésképtelenség határáig hatóan rossz, egyes szereplői pedig totálisan félrekezeltek. Ezerszer is aláhúzandó, hogy Kásler Miklós egy értelmes méretű tárcával, például „csak” az egészségüggyel is nehezen bírna el, de a humán csúcstárca jelen összetételű irányítása bárki erejét meghaladná. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterként SZFE-csatákban, egyéb egyetemi meg akadémiai konfliktusokban kopik, Rogán Antal elbújt... és most az igazságügyi kormányzás alapvető problémája bukott ki. Be kell fejezni azt a gyakorlatot, hogy Varga Juditot amolyan kiskülügyminiszterként röptetik állandóan Brüsszelbe.

 

Az egész Völner-ügy is azért fajulhatott el ennyire, mert nem a miniszternél, hanem a helyettesénél volt a kapukulcs. Véget kell vetni annak a metódusnak, hogy a kodifikációt ezerfelé szétszervezik, és arról pont a házon kívül tartózkodó igazságügyi tárcavezető tudja a legkevesebbet, hogy milyen salátatörvényt nyújtottak be, meg milyen egyéni képviselői izék tűntek fel péntek este a jogalkotási javaslatok sorában. Pláne, amikor végre sikerült kilépni a „bízzuk a tárcát egy ősz jogászprofesszorra”-kliséből, mert, és ez a bosszantó, Varga Judit kiválóan meg tudná oldani a hazai feladatot, ha leszednék a brüsszeli influenszer-trackről. Tudása és képessége is van hozzá. Ehhez képest lehet, hogy ha 2022 után is marad az Orbán-kormány, ő akkor sem marad miniszter.

 

Orbán Viktornak pedig azt kell leszűrnie a történtekből, hogy így egyre többször és egyre fájdalmasabban a körmére fog égni a gyufa. Ha marad is kormányfő, ezzel a kormányzati struktúrával és agendával, ezzel a személyi állománnyal vesszőfutás lesz az újabb négy év. Ha pedig kormányváltás jönne, az új kormánynak pláne hideg fejjel kell összeraknia az új struktúrát, mert tőlük végképp nem fogadják el sem a tolvajokat, sem selejtet gyártókat.

 

Az meg, amin Völner a gyanú szerint nyerészkedhetett, teszem hozzá, a világon az egyik leggusztustalanabb dolog.