Hodász András katolikus pap Pető Attila mellé állt: bevallotta gyerekkorában őt is molesztálta egy pap

„Egy valami még hiányzik – nem az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében” – írta a Szemléleken. A történetét amiatt írta meg, mert nemrég kapott megrovást Pető Attila azért, mert a férfi névvel arccal vállalta, hogy egy pap molesztálta. Próbált az ügyben tájékoztatást kérni, erre feljelentették zaklatásért, másodfokon elítélték.
Garai Szakács László

2023. február 11. 11:31

Hodász András katolikus pap Pető
Attila mellé állt: bevallotta gyerekkorában őt is molesztálta
egy pap

Hodász András a Szemléleken megjelent vallomásszerű cikkében arról írt, egy kocsmai beszélgetésen, ahol a szexuális abúzusról, a gyerekek védelméről volt szó egy ponton benne elszakadt valami.

 

„Egyik pillanatról a másikra, magamat is meglepve, elkezdtem artikulátlanul üvölteni, felpattantam az asztaltól, és földhöz vágtam az első dolgot, ami a kezembe akadt. Láttam a rettenetet a másik szemében, hogy most nekimegyek és megütöm, de én csak visszazuhantam a helyemre, és percekig megállíthatatlanul zokogtam. A beszélgetés megszakadt, én pedig rövidesen elköszöntem, és még mindig sírva hazafelé vettem az irányt.”

 

Hodász András itt jegyezte meg, azért viselkedett így, mert maga is érintett:

 

„kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.”

 

Majd azt részletezi, „a szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban. (...) Az elfojtott harag, az átéltek miatti szégyen és a zavarodottság érzése teljesen izolálja az áldozatot, magára marad, ami szinte lehetetlenné teszi az események későbbi feldolgozását, hiszen ahhoz kulcsfontosságú lenne, hogy tudjon valakivel beszélni.”

 

A katolikus pap szerint ezért a legtöbben megpróbálják egyszerűen elfelejteni azt, ami történt velük. Hodász András szerint akkor változhat meg minden, akkor lehet érdemi előrelépés, ha végre megértjük, hogy „aki ilyen szörnyűségeket élt át, annak arra van szüksége, hogy melléálljunk, átöleljük, és azt mondjuk neki: látom a fájdalmadat, és együttérzek a haragoddal. Sajnálom, ami veled történt, legfőképpen azt, hogy nem volt senki, aki megvédett volna. De most itt vagyok, többé nem vagy egyedül.”