Hivatalos: nyelvvizsga nélkül is lehet jelentkezni a felsőoktatásba

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2019. november 07. 11:57

Hivatalos: nyelvvizsga nélkül is lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Több szervezet kérte, hogy ne kelljen nyelvizsga a felsőoktatásba jelentkezéshez, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete. 

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés 2020-as bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

Azt is elárulta, hogy a kormányban most sem volt teljes egyetértés a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.

Két napja jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM): a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelménye kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül. Az erről szóló javaslatot szerdán benyújtották a kormánynak.

A dipolomához továbbra is kell majd nyelvvizsga, ezen nem változtat a kormány.

Lájkolja a döntést a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) üdvözli a kormány döntését a kötelező nyelvvizsga-követelmény eltörléséről, a hallgatói szervezet egyúttal a nyelvtanulás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Csütörtöki közleményében kiemelték: a HÖOK több javaslattal is élt az illetékes minisztérium felé, amelyek közül az általa is legkedvezőbbnek ítélt megoldást fogadta el a kormány. Ezen javaslat szerint a nyelvvizsga-követelményt eltörlik mindaddig, amíg a közoktatás nem igazítja a felvételi követelményhez az új Nemzeti alaptantervben előírt nyelvi kompetenciák kimeneti szintjét.

A HÖOK véleménye szerint a fiatalok számára elengedhetetlen a versenyképes nyelvtudás, de azt a diákoknak elsősorban a közoktatásban kell megszerezniük.

Az innovációs minisztériummal való tárgyalások egyik fő tanulsága, hogy ameddig a közép- és általános iskolák felé támasztott idegennyelv-oktatási elvárások között nem szerepel, hogy a felvételihez szükséges nyelvi szintre készítsék fel a diákokat, addig a nyelvvizsga-követelmény bevezetése értelmetlenül zárna ki több tízezer hallgatót a felsőoktatásból.

A kormány 2014-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy a versenyképességi célok elérése érdekében a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléte.

(Nyitóképnünk a 2019. április 26-i budapesti diáktüntetésen készült. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

 

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind