Hivatalos: III. Károly Nagy-Britannia új uralkodója (frissítve)

A ceremónián Liz Truss miniszterelnök, Károly felesége, Kamilla, illetve az új trónörökös, Vilmos is részt vett, aki apja pénteki bejelentése szerint hamarosan megkapja a walesi herceg címet.
Garai Szakács László

2022. szeptember 10. 13:29

Hivatalos: III. Károly Nagy-Britannia
új uralkodója (frissítve)

A St James Palace-ben a trónutódlási tanács, az Accession Council uralkodónak nyilvánította.

 

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Az új király III. Károly néven lépett trónra.

 

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács – a trónbitorlást elkerülendő – kétséget kizáróan megállapítsa az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója. Ez a formális eljárás zajlott le évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

 

A Trónutódlási Tanácsnak jelenleg 715 tagja van. Köztük vannak

  • a Privy Council tagjai – ez a mindenkori uralkodó tanácsadó testülete –,
  • a londoni City polgármestere,
  • a Lord Mayor – akinek személye nem ugyanaz, mint a londoni polgármesteré –, valamint
  • a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagjai és
  • a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak londoni diplomáciai képviselői.

 

A szombati ceremónián a tanács tagjai közül hozzávetőleg kétszázan voltak jelen, és a több szakaszból álló formális eljárással ők állapították meg, hogy III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

 

A proklamációt ezután katonai tiszteletadás közepette kihirdették a St. James-palota teraszán, majd a londoni City egykori tőzsdeépülete, a Royal Exchange lépcsőjén is. A Royal Exchange ma már elsősorban turistalátványosságként működik, számos étteremnek ad helyet, de azt a ceremoniális funkcióját megtartotta, hogy lépcsőjéről is külön ki kell hirdetni a City polgárainak az új uralkodó kilétét.

 

A III. Károlyt formálisan uralkodóvá nyilvánító deklaráció kihirdetését díszsortüzek kísérték a londoni Hyde Parkban, illetve a Tower ősi épületegyüttesénél, a Temze partján. III. Károly király a szombati ceremónia utáni első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, jóllehet az udvar még nem ismertette, hogy II. Erzsébet királynőtől mikor vesznek végső búcsút. Azt ugyanakkor már bejelentették, hogy a néhai uralkodót katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében helyezik végső nyugalomra.

 

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.