Hivatalos: Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz

Vladimir Putin not likes this.
Kovács M. Norbert

2022. május 15. 15:06

Hivatalos: Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz

Vasárnap Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö elnök közös sajtótájékoztatójukon hivatalosan is bejelentették: Finnország csatlakozni szeretne a NATO-hoz, írja a Guardian nyomán a 444.

 

A döntést Sanna Marin miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte, arról azonban még döntenie kell a finn parlamentnek is. Finnország mintegy 1300 kilométeren határos Oroszországgal, így ha a finn parlament is megszavazza a csatlakozást, a NATO pedig a kérvényezés után felveszi Finnországot, úgy a NATO és Oroszország közöshatára nagyjából a duplájára nőne.

 

A finn miniszterelnök és az elnök csütörtökön már bejelentette, hogy Finnország NATO-tagságért folyamodik, akkor azonban még kerülték a nagyon határozott kijelentéseket. Úgy fogalmaztak, hogy „Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot”. Most viszont már Sauli Niinistö finn elnök határozottan kijelentette, hogy „Finnország kérvényezi a NATO-tagságát”

 

Mint ismert, Oroszország rendkívül ellenzi, hogy közvetlen szomszédságban legyen a NATO-val, lényegében ezért zajlik az orosz–ukrán háború is lassan három hónapja, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig korábban már megüzente a finneknek, hogy ha belépnek a NATO-ba, az rendkívül megrontaná az orosz-finn kapcsolatokat. Minfen bizonnyal ennek folyománya, hogy a napokban pedig le állt az orosz áramexport Finnország felé, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, meg gondok akadtak a kifizetésekkel.

 

És hamarosan Svédországban is megszülethet a hivatalos döntés a NATO-hoz való csatlakozásról. A kormányzó svéd szociáldemokrata párt vasárnap tárgyal a kérdésről, tehát az is lehet, hogy hogy a finn és svéd kormányok szinte együtt jelentkeznek a NATO-tagságra.