Hivatalos aktus: Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

A leköszönő köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.
Cservenák Zoltán

2022. április 29. 11:39

Hivatalos aktus: Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

A Sándor-palotában tartott találkozó után Áder János társaságában Orbán Viktor azt mondta, a veszélyek évtizede áll előttünk, háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, mutatkoznak egy komoly energiaválság jelei és emiatt „gyötrelmek előtt állnak” az európai gazdaságok, valamint a járványok korából sem lábaltunk még ki.

 

Orbán Viktor arról már nem beszélt, hogy a háború előtt is emelkedtek az árak és akkor is hatalmas volt a drágulás, ami ellen fél éve lényegében tehetetlen a kormány.

 

Orbán szerint április 3-án az emberek világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Vagyis ki kell maradni a háborúból és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy az eredményeit Magyarország megőrizhesse.

 

Egyeztettek (fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A Fidesz elnöke jelezte azt is: még nem tartanak ott, hogy az új kormány összetételéről konkrétumokat mondjon; több miniszterjelölttel is kapcsolatban áll, a tárgyalások haladnak, van, akivel már megállapodott, van, akivel még nem. Ahogyan a korábbi kormányalakításoknál, most is minden miniszterrel és államtitkárral négyéves munkáról fog megállapodni.

Áder János államfő kifejtette: ez a harmadik alkalom, hogy hasonló szituációban állhatnak egymás mellett. Április 3-án a kilencedik szabad választást tartották Magyarországon, ez "a kilencedik választás volt, de mégis sok mindenben az első". Emlékeztetett: először fordult elő Magyarország történetében 1990 óta, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással a választáson, először fordult elő, hogy ilyen kevés volt a sikeresen országos listát állító pártok száma, ezen a választáson volt a legtöbb nemzetközi megfigyelő, ezután a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet és ennek következtében most született meg leghamarabb a választás jogerős végeredménye. A választási rendszer és a házszabályok sajátos rendelkezései miatt valójában kilenc párt jutott parlamenti képviselethez.

 

Áder János kijelentette: 

 

„a választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű; a választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt”, 

 

sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását megkérdőjelezni nem lehet.

 

Tájékoztattak

 

Áder sem beszélt arról, hogy a választások előtt már többen jelezték: a választókerületek 2010-es átrajzolása, a választási szabályok furcsaságai, különbségtétel magyar és magyar választópolgárok között, a közmédia súlyos aránytalanságai, az állami álhírgyártás, a kampányköltések aránytalansága miként segítette a Fidesz-KDNP újabb nagyarányú győzelmét. Áder János egyszer sem szólalt föl például a közmédia és a kormányzat által irányított lejáratókampányok ellen sem a választási kampányban.

 

Az alkotmányos szabályok a köztársasági elnököt jogosítják fel, hogy az Országgyűlésnek a miniszterelnök személyére javaslatot tegyen, ezért Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, ő pedig ezt elfogadta. A hétfői alakuló ülésen is azt javasolja az új Országgyűlésnek, hogy Orbán Viktort válassza meg miniszterelnöknek.

 

(MTI)