Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését kérte

Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.
Vass Imre

2021. december 07. 08:48

Hivatali vesztegetés
miatt az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését kérte

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztosi feladatok is ellátta.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. A gyanú szerint ezért vállalta, hogy a felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően konkrét ügyeket intéz.

 

Az ügyészség szerint Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.

 

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel csak így van lehetőség a büntetőeljárás lefolytatására.

 

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.