Hírlevélben közölte az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia, Hodász András „nem kíván a továbbiakban papi szolgálatot ellátni”, majd frissült a hírlevél. Vajon hogyan?

Igen: eltűnt belőle az egyik legismertebb katolikus papra vonatkozó pont. Hodász András szombaton közölte, gyerekkorában őt is molesztálta egy pap.
Garai Szakács László

2023. február 12. 13:13

Hírlevélben közölte az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia, Hodász András „nem kíván a továbbiakban papi szolgálatot ellátni”, majd frissült a hírlevél. Vajon hogyan?

„András atya a héten bejelentette Bíboros úrnak, hogy nem kíván a továbbiakban papi szolgálatot ellátni. Imádkozzunk érte és az egyházmegye híveiért, hogy ez ne rendítse meg hitünket” – így közölték eredetileg az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia hírlevelében a hírt Hodász Andrásról, amit a 444.hu még éppen elkapott. Majd ezután eltűnt a Hodászra vonatkozó két mondat.

 

Megírtuk tegnap mi is, az egyik legismertebb katolikus pap a Szemlélek oldalon írta meg, gyerekkorában őt is molesztálta egy katolikus pap. Tette ezt azután, hogy értesült arról, Pető Attilát másodfokon megrovásra ítélték azért, mert gyerekkori molesztálása kapcsán szeretett volna tájékoztatást kapni a Magyar Katolikus Egyháztól arról, mi lett ezzel az üggyel. Mivel az egyház nem állt szóba vele, így nem hagyta annyiban, rendszeresen telefonált, sms-t írt, sőt személyesen is próbálkozott, de mivel úgy sem vettek róla tudomást, dühében belerúgott a plébánia ajtajába. Ezután az egyház feljelentette zaklatásért, ezért ítélték el másodfokon, és kapott megrovást.

 

 

Hodász András ezután írt arról a Szemléleken,

 

„kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.”

 

 

Azt is írta, ugyan nagyon sok előrelépés történt az ehhez hasonló esetek feltárásában is, de „egy valami még hiányzik – nem az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében”. Hodász András szerint ugyanis

 

„a szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban. (...) Az elfojtott harag, az átéltek miatti szégyen és a zavarodottság érzése teljesen izolálja az áldozatot, magára marad, ami szinte lehetetlenné teszi az események későbbi feldolgozását, hiszen ahhoz kulcsfontosságú lenne, hogy tudjon valakivel beszélni.”

 

Hodász András írása után nem várt dolog történt: a kormánymédiában megszólalt az ügyben az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. A 444.hu Urfi Péter ennek kapcsán meg is jegyzi, hogy a molesztálásokról „a magyarországi katolikus egyház központja, az Erdő Péter bíboros vezette esztergomi érsekség soha nem nyilatkozott semmit. Két kivétel volt, mindkettő a Pető-ügyben, amikor tudták, hogy ki fog jönni egy rájuk rossz fényt vető cikk, és előre próbálták formálni a kommunikációját.”

 

Most a Magyar Nemzet és a püspöki kar lapja, a Magyar Kurír is megkereste az érsekség sajtósát, és mindkét lap szó szerint ugyanazt a nyilatkozatot hozta le tőle. Ez egyértelműen arra utal, hogy van egy központi döntés arról, hogy ezt az ügyet – kivételesen – kommunikálnia kell az érsekségnek.

 

„A főegyházmegye a sajtóból értesült Hodász András állításáról, hogy kamaszkorában egy pap több alkalommal szexuális visszaélést követett el ellene. András atya az ügyben nem tett bejelentést. Hodász András betegszabadsága óta is kapcsolatban áll a főegyházmegye munkatársaival” – mondta Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtószóvívője.

 

A zsuffai nyilatkozat egyvalami miatt különösen figyelemreméltó, a 444 is kiemeli:

 

gyakorlatilag áldozathibáztatás.

  • „Nem jelentette a zaklatását?
  • Talán azért, mert meg sem történt?
  • Talán azért hozza elő most ezt, mert ártani akar az egyháznak?”

 

Urfi Péter egyelőre megerősítésre váró egyházi információi szerint legalább tíz éve felfüggesztették már az őt molesztáló papot. A 444 megkérdezte, ha tíz évnél is régebben felfüggesztették a papot, akkor azt miért nem kommunikálták. Vagy hogy értesítették-e a felfüggesztésről a többi áldozatot. Egyelőre az egyház hallgat. Megint.