Hírek szerint a kormány fenntartaná az élelmiszereknél a hatósági árakat

Kormányzati körökben még mindig nagy a támogatottsága a bizonyos élelmiszereknél bevezetett hatósági ár, ami jelenleg decemberig van érvényben. A hírek szerint azt tervezik, húsvétig fenntartják azt.
Vass Imre

2022. december 10. 12:23

Hírek szerint a kormány fenntartaná az élelmiszereknél a
hatósági árakat

Már a benzinárnál is bebizonyosodott, a piaci folyamatokkal ellentétesek a kormányzat által bevezetett árstoppok. A kialakult hiány miatt végül kénytelen volt a kabinet eltörölni azt. Azonban úgy tűnik az élelmiszereknél továbbra is fenn akarják tartani. Pedig ott is egyre nagyobb hiány alakul ki az érintett élelmiszereknél, például a cukornál vagy a lisztnél.

 

A Portfolio.hu azt írja az árstoppok legnagyobb vesztesei a kisboltok, amelyek nem tudják „lenyelni” a veszteségeket. De gondot okoz az is, hogy az érintett élelmiszerekből egyre több a silány minőségű import termék, mert a kereskedők így próbálják meg a kieső bevételeiket pótolni. 

 

Az árstop fenntartását nehéz közgazdásági érvekkel alátámasztani, sőt eltörlése nagyon sok előnnyel járna. Többek között hamar túllennénk az inflációs csúcson, és csökkenne az áremelkedési ütem, valamint kisebb lenne az áruhiány is. Emellett az olcsó import nem árasztaná el az országot. És a könnyebb helyzetbe kerülne a kiskereskedelmi szektor, elsősorban a kisboltok.