Hiperszonikus rakétákkal fenyegetőzött Putyin, Zelenszkij 200 ezer embert szólított fel menekülésre Donyeck megyében, az ENSZ és a Vöröskereszt vizsgálná a szakadárok által fogva tartott ukránok halálát

Hírek az orosz-ukrán háborúból.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 01. 00:55

Hiperszonikus rakétákkal fenyegetőzött Putyin, Zelenszkij 200 ezer embert szólított fel menekülésre Donyeck megyében, az ENSZ és a Vöröskereszt vizsgálná a szakadárok által fogva tartott ukránok halálát

Evakuálás

 

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint mindenképpen evakuálni kell a lakosságot a donyecki régió ukránok által ellenőrzött településeiről még a tél beállta előtt, mert a terület földgázellátását nem lehet biztosítani. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este rendelte el Donyeck megye az ukránok ellenőrzése alatt álló településeinek evakuálására szólított fel. 

 

„Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg”

 

– idézi Zelenszkijt a Telex.
 

Ukrán foglyok rejtélyes halála

 

Vasárnap Oroszország felkérte az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki a Moszkva által támogatott szakadárok által fogva tartott több tucat ukrán fogoly halálát, írja a Reuters. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a péntek reggeli rakétatámadás elkövetésével, amiben a kelet-donyecki Olenivka városában ukrán hadifoglyok haltak meg.
 

Az oroszok szerint a támadást amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel hajtották végre az ukránok, ezt persze az ukrán fegyveres erők tagadják, szerintük az orosz tüzérség lőtte szét a börtönt, hogy ne derülhessen ki, hogyan bántak ott a foglyokkal. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken háborús bűntettnek nevezte az akciót.
 

A Reuters helyszínen lévő újságírói megerősítették a börtönben történt haláleseteket, viszont még nem tudták ellenőrizni az ukrán és az orosz eltérő verziók valóságtartalmát. Az ENSZ azt közölte, hogy kész szakértőket küldeni, ha mindkét fél belegyezik.

 

Új doktrína és új csodafegyver

 

Vlagyimir Putyin vasárnap aláírta az új haditengerészeti doktrínát, ami szerint az Egyesült Államok és a NATO az Oroszországot fenyegető legnagyobb veszélyek – írja a Reuters és az AFP alapján a Telex.
 

Az 55 oldalas dokumentum az orosz haditengerészet átfogó stratégiai céljait határozza meg, aminek része az egész világra kiterjedő „tengeri nagyhatalmi” pozíció betöltése is. A doktrína szerint Oroszországot egyrészt leginkább az USA politikája fenyegeti, amivel a világ óceánjait kívánja uralni, másrészt pedig a NATO katonai szövetségének az orosz határok felé való kitolása.
 

„Oroszország a kialakult helyzetnek megfelelően alkalmazhatja katonai erejét, amennyiben a diplomáciai és gazdasági erőfeszítései nem vezetnek sikerre”

 

– áll a doktrínában.
 

Putyin vasárnap megnézte a Szentpéterváron tartott az orosz haditengerészeti parádét is, ahol beszédében a többi között arról beszélt, hogy az orosz haditengerészet a következő hónapokban Cirkon szuperszonikus rakétákat kap majd. A rakéták telepítésének helyeit Oroszország érdekeit figyelembe véve határozzák meg. 
 

„Az Admiral Gorszkov repülőgép-hordozó lesz az első, amely harcba indulhat ezekkel a félelmetes fegyverekkel a fedélzetén. Az orosz haditengerészet képes villámgyorsan válaszcsapást mérni mindazokra, akik megsértik szuverenitásunkat és szabadságunkat”

 

– mondta Putyin.
 

Oroszország május végén sikeresen tesztelte a Cirkon hiperszonikus rakétát mintegy 1000 km-es távolságban. A rakétát a Barents-tengerről lőtték ki, és egy Fehér-tengeri célpontot talált el.

 

Bahmutot lövik

 

A kelet-ukrajnai Bahmut városát súlyos légicsapások érték az elmúlt napokban – írja az AFP hírügynökség alapján a Telex. Bahmut egyike azon kevés Donyeck megyei városnak, ami még mindig ukrán kézen van. Jelenleg ez a város áll az orosz offenzíva középpontjában a Donbasz régióban. A város elfoglalásával Oroszország ellenőrzése alá kerülne egy stratégiai jelentőségű autóút és utánpótlási útvonal, ami megnyitná előttük az utat a regionális központ, Kramatorszk felé. Mint már írtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton este felszólította a kelet-ukrajnai régiókban, ukrán ellenőrzés alatt élő mintegy 200 ezer civilt, hogy minél hamarabb hagyják el a területet.