Hihetetlen szemfényvesztés: vettünk minden hatósági áras termékből, 89 forintot spóroltunk hat kiló élelmiszer árán

Nem ez fogja csökkenteni a családok anyagi terheit, az biztos.
Rafai Gábor

2022. január 17. 20:30

Hihetetlen szemfényvesztés: vettünk minden hatósági áras termékből, 89 forintot spóroltunk hat kiló élelmiszer árán

A körülbelül hat kilogramm élelmiszert, aminek árát február 1-től három hónapra maximálja a kormány, 89 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg az október 15-i árnál, a sertéscomb pedig még olcsóbb is – tíz forinttal. A képzeletbeli vásárlásunk során a 4559 forintos árból mindössze 89 forintot spórolt nekünk a kormány, vagyis alig több, mint 0,2 százalékot.  

 

A pénteken megjelent kormányrendelet szerint a hat élelmiszert

  • a kristálycukrot,
  • a BL 55-ös búzafinomlisztet,
  • a finomított napraforgó étolajat,
  • a házi sertéscombot,
  • a csirkemellet és csirkefarhátat,
  • valamint az UHT 2,8 %-os tejet

 

minden kereskedő köteles február 1. és május 1. között az október 15-én alkalmazott bruttó kiskereskedelmi áron árulni.  

 

Amennyiben nem lehet megállapítani az október 15-i árat, akkor az azt megelőzően alkalmazott árat kell figyelembe venni. De ha így sem állapítható meg az ár, akkor az Központi Statisztikai Hivatal október hónapra érvényes átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

 

Húsok a Mars téri piac egyik baromfiboltjának hűtőpultjában (fotók: Szabó Luca)

 

Megnéztünk a KSH által a napokban közzé tett átlagárakat:

mivel a legfrissebb statisztika a tavaly októberi és a decemberi állapot tükrözi, mi is ezt vettük alapul. Kiderült, a sertéscomb kilója 10 forinttal még olcsóbb is volt az év utolsó napjaiban, mint október közepén.

 

A liszt ára alig változott, 20 forinttal lett drágább kilója, az étolajat viszont már 22 forinttal drágábban kaphatjuk meg, mind korábban. Ha pedig a nagyobb kiszerelést választjuk, akár 60-70 forinttal olcsóbban is hozzájuthatunk egy literhez. A 2,8 százalékos zsírtartalmú tej árán sem spórolhatunk túl sokat, mindössze 21 forintot literenként.

 

Összességében elmondhatjuk, míg a sertéscombot 10 forinttal drágábban kaphatjuk meg a rendeletnek köszönhetően, addig a maradék öt élelmiszeren darabonként legkevesebb 16, legfeljebb 22 forintot spórolhatunk. Az összes megtakarításunk így mindössze 89 forint, nagyjából három doboz gyufa ára.

 

Ha pedig minden hétvégi nagybevásárláskor veszünk mind a hat termékből, akkor négyszer 89 forint, azaz 356 forinttal több marad egy-egy magyar családnál. Ez egy olcsóbb kávé vagy egy gömb fagyi ára. Erre mondják azt, többe kerül a leves, mint a hús, de legalább jól hangzik.