Highlights of Hungary-díjat nyerhet a szegedi fűtőműveket újjávarázsoló Mondolo – ha segítünk nekik

Nem akárki ajánlja őket: Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdakapus méltatja a csapatot.
Garai Szakács László

2022. február 06. 19:04

Highlights of Hungary-díjat nyerhet a
szegedi fűtőműveket újjávarázsoló Mondolo – ha segítünk
nekik

„A Mondolo Egyesület 2021-ben nőtte ki magát egy baráti körből, akik aktívan tesznek környezetükért és erre buzdítanak mindenkit. Az Egyesület jóvoltából jöhetett létre Szegeden a Városmetamorfózis, ami olyan égető problémákra hívja fel a figyelmet, mint a fecskék egyedszámának a csökkenése, emellett aktívan is tesznek az élőhelyeik növeléséért. További hasznos ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek, illetve a gyerekek környezeti nevelése, oktatása is a tevékenységük egyik kiemelt iránya”

 

– így ajánlja mindenki figyelmébe Nagy Viktor, a 2013–2014-es szezonban Szegeden védő válogatott vízilabdakapus a Mondolo Egyesületet a Highlights of Hungary szavazásán.

 

 

Mi ez a szavazósdi?

A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Azt is írják magukról hogy „célunk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjük és széles körben megismertessük a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzünk azok alkotói és alakítói köré.”

 

Hát erről van szó.

Február 17-éig lehet voksolni a Mondolo Egyesületre, a szavazás honlapján így írnak magukról:

 

 

„A Mondolo Egyesület ékes példája annak, hogyan lehet kicsiként is nagyot alkotni. Megalakulásunktól kezdve célunk a társadalmi felelősségvállalásra való ösztönzés, valamint a környezeti nevelés előmozdítása. Munkásságunk ezen irányelvek mentén teljesedett ki többek között olyan projektekben, mint a Mondolo Club Mini tehetséggondozó program, vagy a Városmetamorfózis környezetvédelmi street art akció. Kezdetben csak útibeszámolókat publikáltunk, majd világjáró barátaink közreműködésével elindítottuk a Mondolo Clubot, egy ingyenesen látogatható előadássorozatot, amely hamar a szegedi kulturális élet meghatározó eseményévé vált. Ezt követően kezdtünk bele egy átfogó városképfejlesztési projekt előkészítésébe, amely a Szegedi Távfűtő Kft. tulajdonában álló fűtőművek természetvédelmi újragondolását tűzte ki célul. Az önkormányzati cég mellett számos nemzetközi és hazai partnerrel együttműködve sikerült immáron öt környezetszennyező betonmonstrumot a környezeti nevelés, valamint a street art művészet országosan egyedülálló helyszíneivé alakítanunk. A Városmetamorfózis az urbánus környezetben velünk együtt élő állatokon keresztül hívja fel a figyelmet az »élni és élni hagyni« elv fontosságára, mindezt kiegészítve online és offline oktatási felülettel, továbbá helyi iskolák, óvodák bevonásával, valamint az épületek témájához köthető civil kezdeményezések szervezésével. Mert hisszük, hogy a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban valósul meg. Ezért is indítottuk el tehetséggondozó foglalkozásunkat, a Mondolo Club Minit, amelyben pedagógusok, kutatók és környezetvédelmi szakemberek segítségével vezettük be a legfiatalabb korosztályt a minket körülvevő természet csodáiba. A program sikerére való tekintettel jelenleg is zajlik a foglalkozás. MegMondolo néven környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó podcastot is indítottunk, hogy ezáltal még több emberhez eljusson az egyesület által képviselt értékrend. Őszintén reméljük, hogy példánk másokat is ráébreszt, hogy kellő elszántsággal és a megfelelő társakkal egy kis egyesület is képes nagy dolgokat elérni.”

 

 

Egy szavazó tíz történetre voksolhat – lehet szavazni csak a Mondolóra is, most próbáltam ki cikkírás közben –, a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt kapja meg a kétmillió forinttal járó Highlights of Hungary elismerést.

 

 

Ma igen! Szavazni kell a Mondolóra! Nagy Viktor is ezt mondja!