Hibátlan csajpop a Clean Bandittől, és Myon, aki többet érdemelt volna – SZIN-beszámoló, második nap

Hosszú évek után először újra kifogástalan "csajpopot" hallottunk egy nagyszínpados sztárfellépőtől a fesztiválon, ahol egy nemzetközi sikereket halmozó szegedi zenész is bemutatkozott, sajnos nem a legméltóbb körülmények között.

2019. augusztus 30. 20:53

Minden pontosan úgy alakult, ahogy arra számítani lehetett: a szerdai első naphoz képest csütörtökön érezhetően többen voltak a SZIN-en. Naná, egy nap szabadságot könnyebb kivenni, mint kettőt, vagy egy pénteket fáradtan elalibizni is egyszerűbb, mint két teljes munkanapot.

Csütörtökön a Szabó Balázs Bandája, a Punnany Massif, és a Clean Bandit jelentették a nagyszínpad fő programját, és a magyarok hozták is azt, amire számítani lehetett: Szabó Balázs ötven kilométeres körzetből az összes bölcsészlányt a nagyszínpad elé vitte az egyébként remek hangulatú, kifogástalan koncertjével, majd jött a Punnany Massif, akiken sokan voltak, és akikről ennyit éppen elég is írni.

Az este sztárjának számító Clean Banditet tíz éve a Cambridge-i Egyetemen alapította néhány brit fiatal, akiknek az élet akkor jött be igazán, amikor 2014-ben megcsinálták Jess Glynne-nel közös Rather Be című dalukat, amivel egycsapásra világhírűek lettek, azóta pedig ontják magukból a rádióslágereket, amiket általában ismert vagy kevésbé ismert vendégénekesekkel készítenek. Jess Glynne mellett az utóbbi években énekelt nekik Demi Lovato, Marina, Ellie Goulding, Rita Ora, Sean Paul és Luis Fonsi is, a lista pedig egyáltalán nem teljes. Éppen ezért az nyilvánvaló volt, hogy Szegedre nem velük, hanem turnéénekeseikkel fognak érkezni, a kérdés mindig csak az az ilyen produkciók esetében, hogy ezek az énekesek mennyire fogják tudni visszaadni az eredeti dalok hangulatát. Ezt a kulcskérdést a Clean Bandit remekül megoldotta: fogalmam sincs, mióta dolgoznak ezekkel az énekesnőkkel, akiket a csütörtöki koncerten láttunk, de hogy én a helyükben egy életre a produkcióhoz láncolnám őket, az biztos. És most itt nem csak arról van szó, hogy a két énekesnőnek remek hangja van és kifogástalanul énekeltek, hanem hogy frontemberként is tökéletesen működtek, az első pillanattól fogva uralták a színpadot, és azt is érezték, hogyan kell bánni a szegedi közönséggel. Leszámítva azt a kis bakit, amikor a koncert elején kedvesen elmondták, hogy nagyon örülnek, hogy újra Budapesten lehetnek. De ezen lendüljünk is gyorsan túl, főleg, mert kicsit később már tudták, hogy Szegednek hívják a helyet, ahol éppen fellépnek.

Clean Bandit-koncert a SZIN-en. Csellós és hegedűs lány is volt a zenekarban. (Fotó: Menyhárt Luca) 

De amúgy nem csak a két énekesnő volt kifogástalan a Clean Bandit csütörtök esti koncertjén, hanem az egész produkció úgy, ahogy van. Egy komplett zenekar állt a színpadon, akik az előtérbe tolt énekesnők vezetésével egy hibátlan csajpop-koncertet adtak a Partfürdőn, ahol úgy záporoztak egymás után a slágerek, mintha a Clean Bandit eddig életműve csak listavezető dalokból állna. De persze nem, mert bár van vagy fél tucat jól ismert slágerük, azért játszottak másoktól is, naná, hogy igazi csajzenéket (például Destiny's Child-ot). A kereken egy órás koncert egy pillanat alatt repült el, köszönhetően a zenekar mellett annak is, hogy a közönség is az első perctől fogva imádta az egészet, folyamatosan ment a bulizás, ami ez esetben nem kizárólag magasba emelt kezeket, hanem ringatózó csípőket és fenekeket, meg széles mosolyú férfiakat jelentett. Utoljára ilyen jó csajpop-koncertet a Sugababes adott a SZIN-en, úgy kábé tíz éve.

Az este során volt még pár jól sikerült koncert a Partfürdőn: ahogyan azt sejteni lehetett, rengeteg ember jelenlétében csinált nagy bulit a Pepsi Nagyszínpadon bosnyák Dubioza Kolektív, szokás szerint minden energiáját szabadjára engedve csavarta az ujja köré a közönséget Péterfy Bori, aki viszont ezúttal valamiért nem tudta még félig sem megtölteni a sátrat, amiben fellépett (Royal Aréna), és a megszokott örömzenélést mutatta be a Fonó Színpadon Boban Markovic és zenekara, akik valószínűleg a Hupikék Törpikék főcímdalából is tudnának Balkán-kompatibilis verziót játszani.

Boban Markovicékról és sok más csütörtöki koncertről készült képeinkért ide kattintson. (Fotók: Menyhárt Luca)

Éjféltől játszott az egyik kisebb helyszínen, az OTP Junior Cube nevű színpadon Myon, a szegedi producer-dj, akit csütörtöki ajánlónkban már bemutattunk. A lényeg, hogy a srác annak ellenére, hogy itthon kevesen ismerik, komoly nemzetközi karriert tudhat magáénak: máig egyedüli magyarként listavezető dala volt a Billboard Dance listáján, többször bekerült a világ legnépszerűbb lemezlovasait rangsoroló DJ Mag Top 100-ba (a 62. volt legjobb helyezése), saját dalait és remixeit a világ leghíresebb lemezlovasai játsszák szerte a bolygón. Ilyen előzmények után lépett fel Szegeden, Myon néven életében másodszor (először tavaly az SZTE Welcome Campen), a SZIN-en pedig először. Másfél órás szettjében egy rakás saját dalt és remixet játszott, amik a trance és a kifinomultabb hangzású EDM határán mozognak, érzelemgazdag bulizenék, amikben a feszes, döngölős alapokat jól ellensúlyozzák a szintifutamok és a szinte kizárólag női vokálok. Myon a maga műfajában kifogástalan, sőt, különleges szettet játszott, olyan zenékkel, amiket senki mástól nem lehet hallani nem csak a SZIN-en, de az országban sem.

Myon fellépéséről, valamint a Clean Bandit koncertjéről készült képekért ide kattintson. (Fotók: kmn)

Ugyanakkor fájó volt látni, hogy egy ilyen, több szempontból is figyelemreméltó produkció milyen méltatlan helyen kapott lehetőséget a SZIN-en. Az hagyján, hogy az OTP Junior Cube hangrendszere rosszul szólt, meg hogy a Bomba Gold Stage és a nagymedence között eleve szerencsétlen helyen volt a színpad, az viszont már tényleg a nevetségesség határát súrolta, hogy Myon szettje alatt a háta mögött nem valamilyen normális vizuál, hanem az OTP Bank egyik hófehér alapú (!) reklámja futott végtelenítve. A színpadon pár órával korábban egyébként Curtis lépett fel, Myon után pedig Dr. Brs és a haverja játszottak slágerzenéket, pénteken pedig például Lmen Prala lesz az egyik fellépő ugyanitt. Nem éppen Myon zenei világának megfelelő helyszín, főleg nem olyankor, amikor tőle 30 méterre az egyik legnagyobb sátorban Sterbinszky Károly tolja a csapatást a potenciális közönségnek. Ennek megfelelően nem is voltak sokan az OTP Junior Cube színpada előtt. Bízom benne, pláne Myon kifogástalan szettjét hallva, hogy Szeged első számú zenei fesztiváljának valamikor a jövőben sikerül majd egy ennél méltóbb helyet biztosítania Szeged világviszonylatban első számú könnyűzenei előadójának. Megérdemelné.

A buli pénteken már a félidejénél tart, és így, hogy itt a hétvége, biztosra lehet venni, hogy péntektől kezdve csúcsra jár a fesztivál. A szeged.hu folyamatosan a helyszínen van, így a következő napokban is jövünk a fotókkal és a beszámolókkal.

Holnap innen folytatjuk, kint találkozunk!

kmn

Címlapon

mutasd mind