Hiába ül börtönben csaknem egy éve, továbbra is a végrehajtók elnöke a korrupcióval gyanúsított Schadl György

Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a jogviszonya.
Kékes Viktória

2022. október 11. 10:20

Hiába ül börtönben csaknem egy éve, továbbra is a végrehajtók elnöke a korrupcióval gyanúsított Schadl György

Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrehajtói jogviszonya, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar élén betöltött elnöki posztja sincs veszélyben – tudta meg a 24.hu.

 

A végrehajtók elnöke egy hónap híján egy éve van letartóztatásban, az idén pedig már több mint 280 napot töltött munkájától távol. Ennek azért van jelentősége, mert a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint 

 

a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha a távolléttel érintett napok száma meghaladja egy naptári évben a 275 napot.

 

A bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága azonban arról tájékoztatta a portál újságíróját, hogy 

 

a büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás megindulásakor azonnali hatállyal felfüggesztésre került. Abban az esetben, ha a végrehajtó ellen a törvényben meghatározottak szerint büntetőeljárás indul, úgy vele szemben a felfüggesztés és nem a távolléttel vagy szüneteléssel összefüggő jogkövetkezmények alkalmazandók. (Magyarán: nem számít távollétnek, hogy börtönben van Schadl - a szerk.)

 

A hatóság tájákoztatása szerint a felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart. Ha a bíróság az érintett végrehajtók büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapítja, úgy a hatóság elnöke az érintett végrehajtók szolgálati jogviszonyát a törvény rendelkezéseinek értelmében haladéktalanul megszünteti. 

 

Mindez azt jelenti, hogy addig marad végrehajtó és a kar elnöke – igaz, felfüggesztve – Schadl, amíg jogerősen el nem ítélik.

 

Az is a napokban derült ki, hogy a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legsúlyosabb korrupciós botrányának másik főszereplője, Völner Pál volt fideszes képviselő és igazságügyi államtitkár - aki szabadon védekezik az ellene felhozott vádakkal szemben, jelesül, hogy 83 millió forint kenőpénzt fogadott el Schadltől - ügyvédként (!) praktizál, saját ügyvédi irodájában dolgozik, a szakterülete a munkajog és a társasági jog.

 

A Völner-Schadl korrupciós ügyről szóló cikkeink itt olvashatóak.

 

 

Vélemények

mutasd mind