Hiába próbál Orbán mindent a háborúra fogni: Magyarországon már február 24-e előtt is magasabb volt az infláció az uniós átlagnál

Sőt, már a koronavírus-járvány előtt is.
Kékes Viktória

2022. július 01. 13:47

Hiába próbál Orbán mindent a háborúra fogni: Magyarországon már február 24-e előtt is magasabb volt az infláció az uniós átlagnál

Mi is beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor igyekszik minden rossz gazdasági mutatót a háborúra fogni. Ma reggel a miniszterelnök (többek között) háborús inflációról beszélt, vagyis arról, hogy 

 

„Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget”.

 

A 444.hu megnézte az inflációs adatokat, és arra jutott, hogy önmagában a szomszédunkban dúló háború nem okolható a rekordmértékű inflációért.

 

Az infláció ugyanis már az orosz invázió első napja, azaz február 24-e előtt is tartósan magasabb volt az uniós átlagnál, sőt, még a koronavírus-járvány előtt is nagyobb volt itthon a pénzromlás mértéke. 

 

Forrás: 444.hu

 

„2021 őszén, augusztustól novemberig, tehát a háború előtt, az egész EU-ban nálunk volt a legmagasabb az infláció. Elemzők szerint az áremelkedésekben fontos szerepe volt annak, hogy a kormány nagy mértékű osztogatást folytatott a választásokra készülve, miközben a forint is gyengült”.

 

A tények ugyebár makacs dolgok, nem nagyon lehet más következtetésre jutni, mint hogy Orbán Viktor ezúttal sem mond(ott) igazat.