Hiába kapott 3 milliárd rezsitámogatást Debrecen, a fideszes fellegvárnak számító városban is komoly megszorítások vannak

A debreceni lakosok az idei év első munkanapján szembesültek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket még az ősz végén fogadtak el az önkormányzati képviselők. A cél itt is a spórolás.
Kékes Viktória

2023. január 03. 13:50

Hiába kapott 3 milliárd rezsitámogatást Debrecen, a fideszes fellegvárnak számító városban is komoly megszorítások vannak

Debrecenben az olcsóbb üzemeltetés érdekében a villamosokat és a trolikat buszokkal helyettesítik. Emelték a parkolási díjakat és szűkítették az elektromos autók kedvezményeit. Többet kell fizetniük a vendéglátóknak a közterületi teraszokért, emelkednek a temetői díjak és programok is elmaradnak: nem rendezik meg például a városi bált. 


Az ATV Híradójának nyilatkozó debreceni Barta János szerint bár „ritkították a járatokat és zsúfoltabbak a villamosok, a buszokon remélhetőleg el fogunk férni, ehhez is hozzá fogunk szokni”.

 

A megszorítások a közösségi közlekedés mellett az autóval közlekedőket is érintik: megemelték a parkolási díjakat, az elektromos autók közül csak a helyiek parkolhatnak ingyen és nőtt a fizetős zóna nagysága is. Ezeket az intézkedéseket a Momentum nem szavazta meg:

 

„Nem tehetjük meg, hogy megnehezítjük az emberek parkolását és van még egy elvi ellentétünk, ami az elektromos autók ingyenes parkolására vonatkozik. Úgy gondoljuk, hogy ilyen autókat csak a leggazdagabb debreceniek engedhetnek meg maguknak és nem gondoljuk úgy, hogy őket kéne csak támogatni azzal, hogy ingyenesen parkolhatnak a városban” - magyarázta el a döntés indokait Szabó Bence, momentumos önkormányzati képviselő.

 

A spórolás részeként nem rendeznek programokat április közepéig a Kölcsey Központban, 18 százalékkal kerül többe a temetkezés és 14-el kell többet fizetni a közterület használatért. 

 

Elköltözik a közgyűlés is: az önkormányzati üléseket ezután a megyeházán tartják meg. 

 

Közleményben tudatta hétfő este a Miniszterelnökség, hogy a kormány közel 44 milliárd forint értékű rezsitámogatást ad 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére. A bejelentéssel egy időben felkerült egy lista is a kormany.hu oldalra, amelyből az derült ki, hogy messze a legtöbb pénzt, 3,2 milliárd forintot Debrecen kapta. Szegednek ezzel szemben be kell érnie 1,3 milliárd forinttal, ami Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint ”nevetségesen alacsony” összeg. Hogy milyen szempontok alapján döntöttek a támogatások mértékéről - nem tudni. A hvg.hu még a lista nyilvánosságra kerülését megelőzően körbekérdezte az önkormányzatokat, hogy tudnak-e bármit a nekik ígért támogatásról. Mindenhonnan azt a választ kapták, hogy fogalmuk sincs, hogy milyen objektív vagy szubjektív szempontok alapján, pontosan mikor és mennyi pénzre számíthatnak.