Nem hogy csökkent, tovább nőtt az élelmiszer-infláció januárban

Idén január végén 53,7 százalékkal került többe a G7 bevásárlókosara, mint egy évvel korábban. Elsősorban a pékáruk és egyes zöldség-gyümölcsök ára szállt el. Közben a hanyatló nyugaton már egyre jobb a helyzet.
Kékes Viktória

2023. február 06. 10:32

Nem hogy csökkent, tovább nőtt az élelmiszer-infláció januárban

A G7 saját mérései szerint az élelmiszer-infláció eddigi csúcsa 2022 októberében volt, a novemberi és decemberi adatok már enyhülést mutattak, a január végi adatfelvétel szerint azonban a drágulás mértéke majdnem a rekord értékre ugrott vissza.

 

Idén január végén 53,7 százalékkal került többe a G7-es bevásárlókosár, mint egy évvel korábban.

 

(A módszertan röviden: a G7 most már három éve minden hónap végén több boltláncban is feljegyzi ugyanannak a 42 alapvető élelmiszernek az árát, így próbálják meg követni az egyre inkább elszabaduló élelmiszer-inflációt.)

 

Az adatok azt mutatják, hogy ezúttal a pékáruk és egyes zöldség-gyümölcsök ára szállt el. Ha a gazdasági portál vizsgált négy üzlet (Aldi, Lidl, Penny és Tesco) árainak átlagát nézzük, akkor kiugró elem, hogy 

 

a félbarna kenyér egyetlen hónap alatt 25 százalékkal lett drágább, a kifli és a zsemle ára pedig egyaránt 15-15 százalékkal ment fel. A kígyóuborkáért majdnem 32 százalékkal kell most többet fizetni, mint decemberben, az alma 19, a tv-paprika 14, a sárgarépa pedig 12 százalékkal kerül többe.

 

Úgy tűnik, hogy az infláció termékkategóriák szerinti hullámokban tör ránk. Egy hónappal ezelőtt a tejtermékek húzták fel az összesített inflációs adatot, mostanra azonban ez a szegmens stagnálást mutat. Egyedül a joghurt ára ment fel 6 százalékkal, de a különböző tejek, a tejföl, a kefir és a túró lényegében már nem drágultak tovább. Sőt, talán a trappista sajt árának ámokfutása is elérte a határát, januárban már 3,4 százalékos átlagos árcsökkentést produkált a magyarok egyik kedvence.

 

Ha a fogyasztói kosarunk összességét éves alapon nézzük, akkor azt látjuk, hogy a kosár átlagos összköltsége tavaly 18 262 forint volt, most ugyanezért már 28 058 forintot kellett kifizetnünk. Így jön ki a fent említett 53,7 százalékos átlagos drágulás.

(forrás: G7)

A gazdasági portál arra emlékeztet, hogy eközben a (hanyatló) nyugat-európai országokból most már egyre inkább az infláció enyhüléséről érkeznek hírek, míg nálunk továbbra sem sikerült ezt elérni.