Hiába az árstop, továbbra is durván drágulnak az élelmiszerek: a tojás, a kenyér és a sajt vágott oda most az inflációnak

Tizenöt éve vizsgálják havonta egy harminc élelmiszerből álló nagybevásárlás árát a kiválasztott hipermarketekben a privátbankár.hu próbavásárlói. Júniusban éves szinten továbbra is jelentős drágulást mutattak ki: 16,8 és 27,2 százalék körüli áremelkedést mértek a három áruházban. Ez azt jelenti, hogy a családi nagybevásárlás 21,1 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban. Az Auchanban 28 ezer 531, az Intersparban 27 ezer 928, a Tescóban pedig 27 ezer 564 volt a kosár végösszege, az átlagos kosárérték 28 ezer 8 forint volt, ami újabb történelmi csúcs.
Rafai Gábor

2022. június 08. 08:39

Hiába az árstop, továbbra
is durván drágulnak az élelmiszerek: a tojás, a kenyér és a sajt vágott oda
most az inflációnak

A felmérés szerint 28 ezer forint alatt már sehol sem lehet megúszni a családi nagybevásárlást: egy év alatt a margarin ára megduplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott.

 

Hamarosan dönt az árstop újabb meghosszabbításáról a kormány, de minden bizonnyal ez sem állíthatja meg az élelmiszerárak száguldását.

 

A Privátbankár próbavásárlói június 3-án látogatták végig három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megvizsgálják, hogyan alakult a harminc termékből álló minta-élelmiszerkosaruk ára.

 

Az Auchan, az Interspar és a Tesco közül most az utóbbi kínálta alig egy százalékkal olcsóbban az élelmiszerkosarat, mint egy hónappal ezelőtt, az Intersparban 3,1 százalékkal, az Auchanban 4,9 százalékkal drágábban tudták megtölteni a bevásárlókocsit, mint május elején.

 

Az átlagos áremelkedés a három áruházban 2,3 százalékos volt egyetlen hónap alatt.

 

Ami az árstoppal érintett termékek körét illeti: 

  • a csirkemell így csak 5 százalékkal lett drágább, mint egy éve,
  • a cukor 6,4 százalékkal,
  • az étolaj 13,7 százalékkal,
  • a liszt pedig 20 százalékkal.

 

És amit nem véd az árstop:

  • a 2,8 százalékos tejnél több mint 60 százalékos áremelkedést mértek,
  • a sajt az infláció egyik dobogós helyezettje, 72 százalékkal drágább most, mint egy éve,
  • a margarinnál 88 százalék fölötti áremelkedést mértek,
  • a kenyér 60 százalékkal lett drágább egy év alatt,
  • a száraztészta pedig 56 százalékkal.

 

Az árstopon kívüli termékkörből szembetűnő a tojás árának drasztikus emelkedése: 50 százalékkal többe kerül, mint egy éve.

 

Volt olyan üzlet, ahol a legolcsóbb tojásból is 729 forint volt egy dobozzal. 45,7 százalékkal drágult a kávé, 43 százalékkal a tea és a rizs, 38 százalékkal a tejföl, a kóla több mint 53 százalékot, a jeges tea 26 százalékot, az ásványvíz ára pedig közel 18 százalékot emelkedett egy év alatt. 

 

Még csak ezután jöhet a feketeleves?

A jelenlegi 8 és fél százalék körüli hazai infláció meghaladja ugyan az EU-tagok 7,8 százalékos átlagát, ám szakértők szerint még ennél is gyorsabban emelkednének az árak árstop nélkül. 

 

Kormányzati és jegybanki becslések szerint több mint 4 százalékkal hozza lejjebb – rezsi, üzemanyag, néhány élelmiszer – hatósági ára az inflációt, vagyis ezek nélkül 13 százalékos lenne a pénzromlás.

 

Várhatóan a következő hónapokban is kifejezetten magas lesz az infláció, minden bizonnyal még senki sem látja a csúcsát, hiszen az orosz-ukrán háború negatív hatása még csak a következő hónapokban gyűrűznek be igazán az európai fogyasztói árakba.

 

A jegybank márciusi előrejelzése szerint akár 9,8 százalék is lehet idén az infláció.

 

Ami jelentősen tovább növelheti az élelmiszerek árát, az a vélelmezett extraprofitot érintő különadók bejelentése: az évi 500 millió forintnál nagyobb árbevételű cégeknek idén a jelenleg is fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékát kell befizetniük pótadóként. 2023-ban pedig még tovább emelkedik a kiskeradó mértéke. 

 

 

Egyelőre nem látni, hogy ennek milyen hatása lesz az egyébként is száguldó kiskereskedelmi árakra. Kérdés, hogy egészben, vagy csak részben próbálják majd meg az áruházláncok a kormány által kivetett extra terhet áthárítani a vásárlókra.

 

Hogy megpróbálják, az szinte biztos!

 

(Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI)