Hiába a túlzsúfoltság, a börtönépítési program is megbukott

Az eredetileg kijelölt nyolc településből már csak egy számíthat arra, hogy börtönt épít náluk a kormány.
Kékes Viktória

2023. március 23. 09:10

Hiába a túlzsúfoltság, a börtönépítési program is megbukott

2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte a kormányt, hogy csökkentse a magyar börtönökben tapasztalható túlzsúfoltságot, ami miatt nem megfelelőek a rabok fogvatartási körülményei. (Ez az ítélet indította be akkoriban a „börtönbizniszen meggazdagodott, a Soros-hálózathoz is köthető ügyvédek” elleni kampányt.) 2016-ban a kormány börtönépítési programot hirdetett. A terv az volt, hogy 2018 nyaráig nyolc településen - Kunmadaras, Békés, Heves, Komádi, Ózd, Kemecse, Csenger, Komló - „az európai normáknak megfelelő, korszerű börtönök” épüljenek.

 

Most már biztos: ebből sem lett semmi. 

 

Hogy pontosan miért álltak le a beruházások, pontosan nem tudni. A hvg cikke szerint a BVOP kétszer is nekifutott a közbeszerzéseknek, de mindkét alkalommal a tervezett 3,9 milliárd forintot meghaladó árajánlatok érkeztek. Valószínű tehát, hogy egyszerűen alulbecsülték a készülő börtönök építési és fenntartási költségeit.

 

Afféle B-megoldásként a kormány azt találta ki, hogy a már meglévő börtönöket fogja bővíteni, leginkább könnyűszerkezetes konténerépületekkel. Ezzel a módszerrel 2020 nyarán tíz büntetés-végrehajtási intézetben 2750 új férőhelyet alakított ki. Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán, Veszprémben 330-330, Kiskunhalason, Tiszalökön 440-440, Miskolcon 550 fő fogvatartott befogadására alkalmasak az új intézeti épületszárnyak.

 

Ez a 2750 férőhely azonban csak a fele annak, amit az új börtönökkel hoztak volna létre. 

 

Amikor az Átlátszóarról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy mi ennek az oka, és mi alapján jutottak arra a következtetésre, hogy fele annyi új férőhellyel is megszűntnek lehet nyilvánítani a zsúfoltságot, a tárca azzal utasította el a válaszadást, hogy az nem nyilvános, az adatokat pedig 10 évre titkosították.

 

Közben a magyar börtönök túlzsúfoltabbak, mint valaha. A Magyar Helsinki Bizottság legfrissebb adatai szerint, az elmúlt 33 évben nem voltak annyian börtönben Magyarországon, mint tavaly év végén, és ismét kezdenek túlzsúfolttá válni az intézmények. 2022. december 31-én több mint 19 ezren voltak hazánkban börtönben, így aznap 107 százalékos telítettséggel működött a börtönrendszer. Ez lakosságarányosan európai – és térségi – összehasonlításban is rendkívül magasnak számít.

 

Vélemények

mutasd mind