Hiába a győzelem, Németország csomagolhat: Costa Rica–Németország 2–4

Ez volt a történelem első felnőtt férfi világbajnoki meccse, amin három nő játékvezető bíráskodott. A németeknek is emlékezetes marad, igaz gyorsan el akarják majd felejteni.
Cservenák Zoltán

2022. december 01. 22:57

Hiába a győzelem, Németország csomagolhat: Costa Rica–Németország 2–4

Világbajnokság, Katar, 3. forduló, E-csoport

Costa Rica–Németország 2–4 (0–1)

Al-Hor, al-Bajt Stadion. Vezeti: Frappart (francia)

Costa Rica: K. Navas – Fuller (Bennette, 74.), Ó. Duarte, K. Waston, J. Vargas, Oviedo (Contreras, 90+3.) – B. Aguilera, Borges, Tejeda (R. Wilson, 90+3.), Joel Campbell – Venegas (Matarrita, 74.). Szövetségi kapitány: Luís Fernando Suárez

Németország: Neuer – Kimmich, Süle (Ginter, 90+3.), Rüdiger, Raum (Götze, 67.) – Goretzka (Klostermann, a szünetben), Gündögan (Füllkrug, 55.) – Gnabry, Musiala, L. Sané – T. Müller (Havertz, 66.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick      

Gólszerző: Tejeda (58.), J. Vargas (70.) ill. Gnabry (10.), Havertz (73.), (85.), Füllkrug (90+1.)  

 

Az E-csoport zárófordulója előtt mindenki úgy számolt, hogy a németek verik Costa Ricát, a spanyolok Japánt, és a két korábbi világbajnok továbbjut. A németek elvégezték a munkát, de spanyolok hatalmas meglepetésre(?) kikaptak az ázsiaiaktól, így a végső győzelemre szinte mindig esélyes Németországnak véget ért a katari világbajnokság.

 

A németek remekül kezdték a meccset, Musiala már a 2. percben megtornáztatta Navas kapust, majd a 9. percben Müller fejelt tizenegy méterről mellé. Egy perccel később Gnabry egy Raum-beadást az ötös előteréből a kapu bal sarkába fejelt, 0–1 volt a németeknek, ahogy arra számítani lehetett.

 

Costa Ricáról már megállapítottuk a világbajnokságon, hogy kicsit olyanok mint Wales és Belgium: „öregecskedő” játékosok nem igazán tudják hozni a négy évvel ezelőtti világbajnokságon mutatott formájukat. A 15. percben majdnem bent volt a második német gól, de Goretzka fejesét Navas védte. Az első félidőben szinte egykapuztak a németek, látszott, hogy már az első játékrészben szerették volna lezárni a meccset. A helyzetek megvoltak hozzá, Musiala, Gnabry és Sané is gól lőhetett volna, míg Costa Rica német segítséggel lőhetett volna gólt, de Fuller lövésénél Neuer résen volt, védett.

 

Amennyire mentek a németek előre az első 45 percben, annyira lagymatagon kezdték a második félidőt. Ennek az eredménye az lett, hogy az 57. percben Tejeda közvetlen közelről belőtt egy Neuer-védés után hozzá pattanó labdát, 1–1.

 

Ébredeztek a németek, három perccel később Musiala lövése kötött ki a bal kapufán. A 62. percben Rüdiger becsúszva lőtt kapura egy beadást nagyon közelről, de mellé ment. Jött a 67. perc, Musiala megint az alumíniumot döngette, ezúttal 16 méterről próbálkozott, szép csavart lövéssel.

 

És ahogy ilyenkor lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat: Vargas lábán pattant meg egy beadás, a labda meg a tehetetlen Neueren túljutva a kapuban állt meg, 2–1-re már Costa Rica vezetett.

 

Havertz csereként állt be a 67. percben, Havertz a 73-dikben egyenlített egy tízméteres lövéssel, 2–2

 

A németek nem álltak le: Havertz érkezett az ötösnél egy Gnabry-beadásra, az érkező védő előtt a kapuba lőtt, 2–3. Havertz megfordította a meccset.

 

A találkozó vége Füllkrugé volt. A 89. percben lesgólt lőtt, majd a közvetlen közelről egy Sané által lekészített labdát térdelt a kapuba, 2–4. Németország nyert, és mivel a spanyolok kikaptak Japántól, kiesett. Nagyon sokba került végül a Japán elleni vereség.

 

Az E-csoport végeredménye:

 

  1. Japán 6 pont
  2. Spanyolország 4 pont, gólkülönbség +6
  3. Németország 4 pont, gólkülönbség +1
  4. Costa Rica 3 pont