Hétmilliárdos egészségügyi fejlesztés Szegeden

Szervtámogató-kezelést nyújtó kardiorespiratorikus kiválósági centrumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen hétmilliárd forintból.
Cservenák Zoltán

2022. március 17. 21:42

Hétmilliárdos egészségügyi fejlesztés Szegeden

A szervpótló-kezelést a koronavírus-járvány során több életveszélyes állapotú páciensnél is sikerrel alkalmazták.

 

Rovó László rektor az egészségügyi fejlesztés bejelentésekor azt mondta, a centrum új utakat nyit meg a kutatás, a gyógyítás és az oktatás területén. Egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára is kiváló lehetőségként szolgál, ennek köszönhetően a jövőben még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek számára.

 

Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője elmondta, 

 

a centrumban nyújtott kezelés része a testen kívüli membránoxigenizáció (ECMO), ami olyan pácienseknek nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy keringést biztosítani az élet fenntartásához. A szegedi klinikán ehhez szeretnék társítani a vesepótló-kezelést is 

 

– magyarázta a professzor, hangsúlyozva, fontos cél, hogy e két ellátást együtt tudják alkalmazni.

 

Az egyetemi tanár közölte, a betegellátás mellett a központban fontos szerepet kap az oktatás is, idővel a gépesített technikák alkalmazásához BSc- vagy MSc-képzést indítanának.

 

A fejlesztés bejelentése kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány során a magyar egészségügy erőn felül teljesített. Az új központ minden bizonnyal újrapozicionálja majd az SZTE-t és a hozzá tartozó intézményeket is.

Címlapon

mutasd mind