Hétfőn indulnak a fenyőjáratok Szegeden: ötven tonna zöldhulladékra számítanak idén is a környezetgazdák

Vízkereszt napján, január 6-án elkezdődött a karácsonyfa-bontási időszak, január 17-én, hétfőn reggel pedig megkezdődik a fenyőfák összegyűjtése Szegeden. A Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai február 4-éig, három héten keresztül gyűjtik a közterületre kitett fenyőket.
Rafai Gábor

2022. január 13. 17:37

Hétfőn indulnak a fenyőjáratok
Szegeden: ötven tonna zöldhulladékra számítanak idén is a
környezetgazdák

– A lakosságnak idén is díjmentesen végezzük a fenyőfák begyűjtését. A kukák mellé kihelyezett fákat elszállítjuk, a begyűjtés teljes költsége társaságunkat terheli – tudtuk meg Markai Lászlótól.

 

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója azt is elmondta, az idén is az elmúlt években megszokott mennyiségre számítanak, azaz a 79 ezer szegedi háztartásból nagyjából 50 tonna fenyőt szállítanak el a következő három hétben.

 

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy

  • a karácsonyfákat a kukák mellé kell kihelyezni,
  • a kidobandó karácsonyfákat díszítésmentesen – dísz, szaloncukor papír, fenyőfatalp nélkül – kell kitenni az ingatlan elé, oda, ahová a hulladéktárolót is kirakjuk,
  • amennyiben a kihelyezett fenyő hossza meghaladja az 1,5 métert, akkor arra kérik a tulajdonost, vágja azt ketté, mert a szállítójármű garat részébe másfél méternél nagyobb hulladék nem helyezhető.

 

A fenyőfák nyitvatartási időben ugyancsak térítésmentesen leadhatók a társaság üzemeltetésében lévő hulladékudvarokban is.

 

Fontos, a szelektív gyűjtőszigetek és szelektív anyagok begyűjtésére kihelyezett hulladékgyűjtők köré ne rakjuk a fenyőfákat.

 

A január 17. és február 4. között begyűjtött homogén fenyőfák a Sándorfalvi úti depóba kerülnek, ahol aprítógéppel tovább darabolják. Az anyag a magas gyantatartalma miatt komposztálásra kevésbé alkalmas, ezért mulcsot készít belőlük a társaság, amelyet nyáron Szeged közterületein, a város parkjaiban használnak majd fel.