Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségi vizsgák

Egy teremben maximum tíz vizsgázó ülhet, a másfél méteres távolság betartásával. A tanároknak kötelező a maszk, a diákoknak csak ajánlott. Az idei érettségik számokban.

2021. május 02. 09:34

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségi vizsgák

A járványügyi szabályok betartásával hétfőn reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren vizsgáznak.

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára korábban arról beszélt, hogy

egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat a másfél méteres távolság betartásával, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, aminek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 ezer 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 ezer 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 ezer 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 121 tárgyból 67 ezer 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322 ezer 216-an pedig középszinten.

A már érettségizettek közel 10 ezer 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 ezer 821, a szintemelő vizsgáké 14 ezer 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma.

Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.

A hétfői magyarvizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.

Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amire középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amiknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és bizonyos feladatok mellőzésével a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Tovább olvasom