Hétfőig huszonötezren jelezték, hogy maradnak kamarai tagok

Öt nap múlva jár le a nyilatkozatok leadásának a határideje, ameddig még visszaküldhetik a nyilatkozataikat azok az orvosok, akik a kötelező tagság eltörlése után is maradnának a testület tagjai.
Szlavkovits Rita

2023. március 27. 21:00

Hétfőig huszonötezren jelezték, hogy maradnak kamarai tagok

Harminc napot kaptak az orvosok a Magyar Orvos Kamarai tagságuk megerősítésére, miután a kormány a köztestület ügyeleti átszervezés miatti kritikáit úgy büntette, hogy eltörölte a kötelező kamarai tagságot. Mostanáig huszonötezren küldték vissza a nyilatkozataikat, hogy a testület tagjai akarnak maradni, ezzel nagyjából az orvosok hatvan százaléka továbbra is a MOK tagja.

 

Tizenöt évvel ezelőtt az egészségügyi reform ellen tiltakozó orvosokkal szemben hasonló eszközöket vetett be az akkori kormány, de nem két nap alatt verte át a döntést az országgyűlésen, és más kamarai tagságot is önkéntessé tett. Az előző MOK ellenes intézkedés után az ötvenezres orvostársadalom jelentősebb része továbbra is a MOK tagság mellett döntött, akkor nagyjából harminc ezren döntöttek úgy, hogy maradnak a testület tagjai. A negyvenezer aktív orvos közül harminc ezren dolgoznak a közellátásban. Mostantól még öt napon át lehet elküldeni a MOK hivatalába a nyilatkozatokat.