Hétfő este is bombázták Odesszát az oroszok, az amerikaiak szerint abszurdak és hamisak Putyin kijelentései a NATO-ról

A dél-ukrajnai Odesszát, Szeged testvérvárosát helyi idő szerint hétfő este újabb rakétatámadások érték. Szemtanúk a város központjában azt mondták, több nagy robbanást hallottak, ami megrázták az épületeket.
Cservenák Zoltán

2022. május 10. 00:53

Hétfő este is bombázták Odesszát az oroszok, az amerikaiak szerint abszurdak és hamisak Putyin kijelentései a NATO-ról

Egy szemtanú szerint egy nagy bevásárlóközpontot is találat ért, az épület kigyulladt. Az Odesszától több mint 40 kilométerre lévő város lakója arról számolt be, hogy hallotta a robbanásokat. Néhány órával korábban az odesszai városi tanács arról számolt be, hogy három cirkáló rakétát lőttek ki egy Tu-22-es bombázóból. Öt épület megsemmisült, két ember megsérült. A célpontok ismeretlenek voltak, de néhány odesszai kép azt sugallja, hogy egy vegyes lakó-ipari területet találtak el.

 

Hétfő reggel már bombázták az oroszok Odesszát, ezt Denisz Smihal miniszterelnök megerősítette, amikor ő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke oda látogatott. Smihal megjegyezte, hogy az orosz erők az utóbbi három nap mindegyikén hajtottak végre támadást Odessza ellen. Makszim Marcsenko, Odessza megyei kormányzó hozzátette, hogy hétfőn a Krím-félszigetről támadták rakétákkal a várost, és ennek következtében infrastrukturális létesítményekben keletkeztek károk.  

 

Sullivan: Még az orosz propaganda sem hisz Putyinnak

John Sullivan, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete hétfőn kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a győzelemnapi beszédében nem hirdette ki a győzelmet, „mert még az orosz propagandagépezet sem tudta ezt támogatni”. Hozzátette: 

 

„Időről időre láttuk, hogy Oroszország ukrajnai céljai meghiúsultak, kezdve a Kijev elleni villámháborús csapás kísérletével”.

 

Hamis és abszurd Putyin kijelentése, miszerint a NATO fenyegeti Oroszországot

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában tartott győzelemnapi beszédében tett megjegyzései, amik szerint a NATO fenyegetést jelent az orosz határ mellett, „nyilvánvalóan hamisak és abszurdak”.

 

A szóvivő szerint Putyin revizionista történelemmagyarázata (Szovjetunió felélesztése, Ukrajna lényegében nem is létezik), a múlt félremagyarázása, amit túl gyakran láttak már az oroszoktól. Psaki szerint szerencse, hogy a világ tisztában van azzal, miféle dezinformációs gépezetet működtet Putyin és a Kreml, és azzal is, hogy nyilvánvalóan hamis és abszurd állítás, miszerint a nyugati agresszió készteti háborúra Oroszországot Ukrajna ellen.

 

Putyin hétfői beszédében kijelentette, hogy szükséges az Ukrajna elleni támadás, mivel a Nyugat Oroszország megszállására készül.

 

 

Fegyverek árnyékában tarthatnak népszavazást Donyeckben és Luhanszkban az oroszok

 

Oroszország annektálhatja Ukrajna Donyeck és Luhanszk régióit, és színlelt népszavazást tarthat ott – mondta Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn. „Ez egy orosz forgatókönyv, amit újra és újra láttunk a Krímben és Kelet-Ukrajnában. Igyekeztek annektálni, színlelt választásokat akartak lebonyolítani, hogy a legitimitás látszatát keltsék” – mondta a külügyminisztérium tájékoztatóján.

 

Még lövik az Azovsztalt Mariupolban

 

Az ukrán vezérkar hétfő délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Luhanszk megyében Rubizsne településnél folytatódtak a heves harcok, és az orosz erők – a fegyvernyugvás bejelentése ellenére – ismét tüzérséggel lőtték és rohamozták a Donyeck megyei Mariupolban lévő Azovsztal gyártelepet, ahová a várost védő ukrán katonák bevették magukat.

 

Orbánnal találkozott von der Leyen


Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Orbán Viktorral találkozott a Karmelita kolostorban. A találkozó előtt nem sokkal Szijjártó Péter a parlament előtt azt mondta, Magyarország nem szavazza meg az unió 6. szankciócsomagját, mert annak a lényege az orosz olajembargó.

 

Oroszország a herszoni régió teljes elfoglalására készül

Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén – jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
 

A tisztségviselő szerint Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni. A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll. A dél-ukrajnai régióra Motuzjanik szerint elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és elektromos áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget.

 

A Fekete-tengeren is erősítenek az oroszok

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt napokban Oroszország több, mint kétszeresére növelte a Kalibr-típusú robotrepülőgép-hordozók számát a Fekete-tengeren, és jelenleg hét ilyen hajó tartózkodik ott, összesen legfeljebb 50 lövedékkel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán védelmi tárca adatai szerint a múlt héten még csak három ilyen orosz hordozóhajó volt a Fekete-tengeren, legfeljebb 20 robotrepülőgéppel.

 

Irpiny aknamentes

Olekszandr Markusin, a Kijev megyei Irpiny város polgármestere bejelentette, hogy a tűzszerészek végeztek a település teljes aknamentesítésével. Ugyanakkor figyelmeztette a város lakóit, hogy ha gyanús tárgyat találnak, ne nyúljanak hozzá, hanem értesítsék a hatóságokat. A város mintegy egy hónapig volt orosz kézen, az ukrán erők március 28-án vették vissza az ellenőrzést fölötte. Április 11-én elkészült egy ideiglenes híd, amely összeköti a régióban Irpinyt, Bucsát, Hosztomelt és Vorzelt a fővárossal, Kijevvel. Április 25-én megindult a buszközlekedés Irpiny és Kijev között, a kisvárosban kinyitottak a szupermarketek. Május 3-án a város polgármestere közölte, hogy hamarosan végeznek a közművek, azaz a város víz-, villany- és gázellátásának helyreállításával, és a lakók visszatérhetnek Irpinybe – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.
 

Újabb háborús bűnöst találtak

Irina Venegyiktova ukrán főügyész eközben a Facebookon arról számolt be, hogy azonosítottak egy újabb orosz katonát, aki a gyanú szerint háborús bűncselekményeket követett el Kijev megyében. A főügyész tájékoztatása szerint Anton Sztrujevről, az egyik orosz gépesített század parancsnokáról van szó. Az ukrán hatóságok szerint a századparancsnok társaival együtt elfogott és fizikai erőszakot alkalmazva – a fejüket, arcukat ütlegelve – kihallgatott két fegyvertelen civilt a Kijev megyei Mokrec faluban. Utána megparancsolta nekik, hogy vetkőzzenek le, és bezárta őket egy pincébe. Venegyiktova hozzáfűzte, hogy a századparancsnok a harmadik katona ugyanabból az orosz dandárból, akit meggyanúsítottak háborús bűncselekmények elkövetésével. A két másik a gyanú szerint Bohdanyivka faluban bánt kegyetlenül egy hadifogollyal és egy pappal.