Hétfő délben dönt Völner Pál mentelmi jogáról a parlamenti bizottság

Zárt ülésen.
Cservenák Zoltán

2021. december 13. 07:57

Hétfő délben dönt Völner Pál mentelmi jogáról a parlamenti bizottság

A mentelmi bizottság várhatóan megszavazza a korrupciógyanúba keveredett államtitkár képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.

 

A mentelmi joguk felfüggesztése nélkül nem lehet eljárást indítani büntetőügyben az országgyűlési képviselők ellen, ezért kell döntenie a mentelmi bizottságnak, ami várhatóan – a fideszes tagokkal együtt – megszavazza Völner „kiadatását” a hatóságnak.

 

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát és a Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét hivatali vesztegetéssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

 

A gyanú szerint Völner Pál a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől többször, alkalmanként 2 és 5 millió forint közötti összeget kapott azért, hogy intézzen el ezt-azt neki az Igazságügyi Minisztériumban. Völner a bejelentést követően lemondott államtitkári posztjáról. Az ellenzék közben azt követeli, hogy a Varga Judit igazságügyi minisztert helyettesítő államtitkár az országgyűlési képviselői mandátumáról is mondjon le. Völner mentelmi jogának felfüggesztését már kezdeményezte a Parlament mentelmi bizottsága, a Fidesz-KDNP frakciója ezután jelezte: megszavazzák az ellenzéki kezdeményezést.

 

Az ellenzék követeli Völner Páltól, mondjon le parlamenti mandátumáról is, ne csak államtitkári kinevezését adja vissza. Sőt, az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét is firtatja a Völner-ügyben. Varga ráadásul a titkosszolgálati lehallgatások – köztük a Pegasus-kémszoftver használatának – jóváhagyását is rábízhatta Völnerre, ami az ellenzék szerint törvénytelen.

 

Völner Pál eddig ügyvédjén keresztül annyit közölt, nem követett el bűncselekményt, mindenben együttműködik a hatóságokkal, de lemond államtitkári pozíciójáról.