Hét Magyarországnyi erdő égett le eddig idén Európában, ez másfélszer több, mint a korábbi rekord

Soha nem pusztított még ekkora területen erdőtűz. Kételkedik még valaki a szárazságban, a globális felmelegedésben és az éghajlatváltozásban?
Garai Szakács László

2022. augusztus 14. 13:24

Hét Magyarországnyi erdő égett le
eddig idén Európában, ez másfélszer több, mint a korábbi
rekord

Az Európai Unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint idén augusztus 12-éig 659 ezer 541 hektáron pusztított erődtűz. Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan – az év elejétől augusztus 13-áig – 420 ezer 913 hektár erdő égett le. Az elpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 ezer 87 hektárra nőtt.

 

Az EFFIS negyven ország – az EU-s tagok és további tizenhárom állam – területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat. A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben. A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni.

 

Az idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Mindenütt „aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk” – idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát.

 

A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 ezer 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 ezer 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 ezer 292 hektárral.

 

(MTI)

Vélemények

mutasd mind