Hét hónappal meghosszabbította a háborús veszélyhelyzetet a kormány

Május 24-e óta háborús veszélyhelyzet van Magyarországon. Egyedüliként Európában.
Kékes Viktória

2022. november 29. 07:59

Hét hónappal meghosszabbította a háborús veszélyhelyzetet a kormány

A járványadatok folyamatos javulása miatt májusban a kormánynak tudomásul kellett vennie, hogy nincs más lehetősége, június 1-jével meg kell szüntetnie a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet.

 

Orbán Viktort viszont nem olyan fából faragták, mint aki könnyedén lemond az ezzel együtt járó rendeleti kormányzásról, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter villámgyorsan benyújtott a parlamentnek egy olyan törvényjavaslatot, ami lehetővé tette, hogy az orosz–ukrán háború okán újfent veszélyhelyzetet hirdethessen a kormány. 

 

Az Országgyűlés fideszes többsége a tőlük megszokott tempóban fogadta el a „gránitszilárdságú” Alaptörvény tizedik módosítását, Orbán Viktor pedig még aznap, egy Facebookra feltöltött videóban jelentette be, hogy éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz Magyarországon. Ezt az Országgyűlés június 8-i ülésén november 1-ig meghosszabbította

 

A folytatásról is időben gondoskodtak: szeptember végén nyújtotta be Kocsis Máté azt a törvényjavaslatot az országgyűlésnek, ami alapján november 1-jétől legfeljebb 180 nappal meghosszabbítsák a veszélyhelyzetet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében”. Még ennek hatályba lépése előtt, október végén újabb 30 nappal hosszabbította meg a veszélyhelyzetet a kormány.

 

A tegnap megjelent Magyar Közlönyben pedig az olvasható, hogy újabb 210 nappal, azaz hét hónappal meghosszabították a háborús veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, hogy 2023. június végéig rendkívüli felhatalmazást kap a kormány az Országgyűléstől a rendeleti kormányzásra. 

Címlapon

mutasd mind