Herszonban lőttek orosz állásokat az ukránok, már 45 halottról tudnak Csasohov Jarban

Az orosz–ukrán háború keddi összefoglalója.
Cservenák Zoltán

2022. július 13. 00:25

Herszonban lőttek orosz állásokat az ukránok, már 45 halottról tudnak Csasohov Jarban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszországnak „nincs bátorsága” beismerni vereségét, és a megszálló erők sehol sincsenek biztonságban az országban. Egy országos televíziós beszédében Zelenszkij kigúnyolta az orosz hadsereget, amiért nyilvánvalóan elöregedő fegyverekre és a szovjet korszak taktikáira támaszkodnak, és kitart amellett, hogy országa polgárainak egysége, valamint az ukrán fegyveres erők erőssége azt jelenti, hogy a háború kimenetele bizonyosan a javukra dől el.

 

Csasohov Jarban 45 halottat találtak eddig

Legalább 45-re emelkedett kedden a kelet-ukrajnai Csasohov Jar egyik lakóháza elleni hétvégi orosz rakétatámadás áldozatainak száma. A szombati támadás tönkretette az ötemeletes épületet, és több másikat is megrongált Donyeck régió városában. Kilenc embert élve húztak ki a romok alól.

 

Az elhunytak között van egy kilenc év körüli kisfiú. Kilenc sérültet mentettek ki élve a romok alól. Eddig több mint 420 tonna megsemmisült házelemet takarítottak el, illetve szedtek szét, de a munkálatok még tartanak.

 

Ügyesen használják az amerikai fegyvereket az ukránok

A közösségi médiából származó felvételek ukrán rakétacsapást mutatnak be egy nagy lőszerraktárra az Oroszország által megszállt Herszonban, Nova Kahovka városában. Legalább 7 ember meghalt, és a csapás során használt rakéta az Egyesült Államokból nemrégiben szerzett fegyverek között volt.

 

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága azt közölte, az ukrán erők újabb orosz lőszerraktárra mértek csapást.

A közlemény szerint a Nova Kahovka településen lévő orosz bázis elleni támadás után nem sokkal a Csarivne településen lévő orosz lőszerraktár ellen hajtott végre az ukrán hadsereg célzott támadást. A déli parancsnokság közölte, hogy a Fekete-tengeren az orosz erők hajócsoportját öt rakétahajóra növelték, és egy tengeralattjáróval is bővült. Így összesen 44 darab Kalibr típusú rakétarendszer van készenlétben. Nagy partra szállító hajóból három tartózkodik a térségben. Az ukrán déli parancsnokság megállapította, hogy továbbra is nagy a tenger felől indított rakétacsapások és a stratégiai repülőgépek támadásainak veszélye.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóközleményében arról számolt be, hogy egy lehallgatott telefonbeszélgetés arról tanúskodik, hogy az ukrán tüzérség az oroszok szerint igen pontosan talál célba. Az SZBU állítása szerint a hangfelvételen egy orosz felderítő század parancsnoka panaszkodik egy barátjának, hogy alig bírják tartani pozíciójukat a harkivi régióban lévő Dovhenyke faluban. Szavai szerint ugyanis az ukránok hatékonyan használnak drónokat légi felderítésre, majd pontos célzással lövik ki az orosz haditechnikai eszközöket.

 

Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte, ki, hogy az ukrán katonák sikeresen visszaverték az orosz hadsereg több támadását a Harkiv megyei Dementyijivka közelében, és megállították az ellenséges erők előrenyomulását Donyeck megyében, Bahmut irányába.

 

A kijevi vezérkar a Facebookon az UNIAN ukrán hírügynökség szerint arról adott hírt, hogy újabb magas rangú orosz katonatisztek estek el Ukrajnában: három ezredesi rangú katona, egy gépesített lövészalakulat parancsnoka és két helyettese.

 

Nem lesz uniós különbíróság az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálására

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására az Európai Unió a már működő bíróságokat kívánja igénybe venni, Oroszország Ukrajna elleni inváziójával foglalkozó különbíróság felállítása a többi nagyhatalom belegyezése nélkül nem valósítható meg – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden Prágában az EU-tagországok igazságügyi miniszterei informális találkozóját követő sajtótájékoztatón. 

 

A különleges bírósági testület felállítását Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter vetette fel, aki személyesen is részt vett a prágai tanácskozáson.

 

Újabb amerikai segélycsomag érkezik Ukrajnába

Az Egyesült Államok kincstára kedden bejelentette, hogy további 1,7 milliárd dollár, azaz mintegy 680 milliárd forintnyi gazdasági segélyt küld Ukrajnának, hogy segítse az ország „alapvető szolgáltatásainak” finanszírozását. A lépés az európai külügyminiszterek hétfőn késői bejelentése nyomán 1 milliárd eurót, 410 milliárd forintot hagytak jóvá, ami a májusban elfogadott 9 milliárd eurós (3700 milliárd forintos) mentőcsomag első részlete.

 

Már 500 ezer tonna gabonát exportál Ukrajna

Az elmúlt 24 órában megduplázódott, 16-ra nőtt az ukrajnai dunai kikötőkbe gabonaexportot segítő külföldi hajók száma – írja a Kyiv Independent az ország infrastrukturális minisztériumára hivatkozva. Ukrajna helyreállította a régóta üzemen kívüli kikötőket, hogy megkönnyítse a gabonaexportot az orosz fekete-tengeri blokád miatt, és várhatóan 500 ezer tonnára növeli a havi exportot.

 

Putyin Iránba megy

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő héten Iránba látogat – közölte a Kreml egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette, hogy Teherán drónokkal látja el Moszkvát az ukrajnai akciójához.

 

Sok ezer civil áldozat eddig

Az ENSZ emberi jogi hivatala kedden közölte, hogy Oroszország február 24-i megszállása óta több mint 5000 civil halt meg Ukrajnában, hozzátéve, hogy a valós áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb.

 

5700 milliárd forintnyi orosz vagyont foglalt le az unió

Az Európai Unió eddig 13,8 milliárd euró (5700 milliárd forint) értékű vagyontárgyat foglalt le orosz oligarcháktól és cégeiktől, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.