Hernádi Zsolt Mol-vezér: nem jó, hogy a hosszú távon ható gazdasági döntéseket rövid távú politikai érdekek irányítják

A Mol elnök-vezérigazgatója bírálta a közelmúlt kormányzati döntéseit, és szerinte nem kell nevetgélni azon, hogy más országok spórolnak, az emberek hideg vízben zuhanyoznak, ugyanis ez ma a valósága. Úgy látja, a politika átvette az irányítást, a kormányok döntései irányítják a gazdaságot nem az üzleti döntések.
Kékes Viktória

2022. október 20. 10:11

Hernádi Zsolt Mol-vezér: nem jó, hogy a hosszú távon ható gazdasági döntéseket rövid távú politikai érdekek irányítják

Csányi Sándor után újabb NER-közeli fejes bírálta élesen az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. A Portfolio Budapest Economic Forum előadójaként Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója egyértelműen bírálta a közelmúlt kormányzati lépéseit. A jövő energiája, az energia című előadását egy Mike Tyson idézettel kezdte:

 

„Mindenkinek van terve addig, amíg pofán nem vágják”.

 

Hernádi szerint nem lehet szépíteni a helyzetet, a régiót és Európát a jelenlegi valóság „ténylegesen jól pofán vágta”, lehet itt gondolni a soha nem látott energiaválságra és a kialakulóban lévő kétpólusú világrendre az USA és Kína vezetésével, amiben Európa jelenleg keresi a helyét.

 

A politika átvette az irányítást, a kormányok döntései irányítják a gazdaságot nem pedig üzleti döntések. A hosszú távú gazdasági döntéseket a rövid távú politikai döntések irányítják ez pedig nincsen így rendjén. 

 

„A politika és a geopolitika ördögszekerén utazik az üzlet”.

 

A Mol vezér szerint a kormányzati döntések felülírják a piac mindenféle logikáját, a jelenlegi világrend nem gazdasági, hanem politikai döntések eredménye. 

 

Hernádi szerint „el kell szakadnunk attól a tévképzettől, hogy az energia olcsó”. Ez egy „hosszú és fájdalmas folyamat lesz”, amit mindenki meg fog érezni.

 

„Nem kell nevetgélni azon, hogy más országok spórolnak, hogy az emberek hideg vízben zuhanyoznak – ez ma a valóság. A takarékosság nem bűn, a pazarlás a bűn” 

 

– hangsúlyozta. Nem kérdés, hogy új energiaforrások után kell nézni, de a zöld átmenethez sok idő és sok pénz kell. 

 

Hernádi az uniós döntéseket is bírálta, szerint „az unió alappillérei recsegnek, Európa eltört”: érdemleges vita nélkül hetek alatt összerakott szankciós csomagok, áru, ember és tőke szabad mozgásának korlátozása, költségvetési deficit a háttérbe szorítva, hatósági árak bevezetése.

 

„A gazdaság működését kormányzati szobákból intézik, fontos lenne rögzíteni, hogy ezek csak átmeneti intézkedések lehetnek, tartós megoldást nem jelenthetnek”

 

– bírálta ismét a közelmúlt politikai döntéseit a Mol-vezér. Előadása zárásként Hernádi kiemelte: ha nem a megfelelő utat járjuk be a következő években, akkor a kétpólusú rendszer vesztes oldalán fogunk kikötni, ezért ki kell alakítanunk a saját utunkat és beleilleszkedni ebbe az új rendszerbe, meg kell tanulni ebből a legtöbbet kihozni. Éppen ezért fontos, hogy

 

„visszatérjünk a józan ész politikájához. Térjünk vissza arra hogy ne csak a geopolitika, de az üzleti racionalitás is helyet kapjon annál az asztalnál, ahol ezeket a hosszú távú, meghatározó döntéseket hozzák”.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind